Gyerekkatonák nyomora a Közép-afrikai Köztársaságban

Közép-afrikai Köztársaság, Bangui – Egyre több a kiskorú katona a Közép-afrikai Köztársaságban, a Seleka koalíció toborzóakciójának következményeként – jelentette az ENSZ. A Seleka azt mondta, hogy önkéntesekről van szó, nem gyerekekről.   A Seleka koalíció március 24-én foglalta el a fővárost és űzte el Francois Bozize elnököt.

 Az AP helyi tudósítója is megerősítette, hogy több tucat gyermeket látott, akik a Seleka harcosok oldalán masíroznak a fővárosban. Az idősebb katonák szigorúan bánnak velük, például senkinek sem nyilatkozhatnak. A Seleka a hírek szerint a gyerek brigádokat a főváros elfoglalásért vívott harcokban is bevetette. Egy dél-afrikai veterán, aki a felkelés idején tagja volt a dél-afrikai katonai kontingensnek elmondta, hogy a Seleka a gyerekeket küldte előre, amikor támadást indított. A dél-afrikaiak elborzadtak, amikor észrevették, hogy gyerekeket ölnek. Nosiviwe Mapisa-Nqakula dél-afrikai védelmi miniszter szerint a katonák helyesen cselekedtek, amikor visszalőttek, önvédelemből tették. Háborús bűncselekménynek az számít, ha a fegyveres szervezetek 15 éven aluli ifjakat soroznak be és küldenek harcba.

Az ENSZ szerint a lázadók nem csak harci feladatokra alkalmazzák a gyerekeket. A fiatalok a frontvonalakra szállítottak lőszert, élelmiszert és fegyvereket. A kiskorú lányok többségét pedig szex rabszolgáként alkalmazzák a lázadók, mind a mai napig.  Souleymane Doabate, az UNICEF helyi képviselője elmondta, elfogadhatatlan, amit a Seleka művel és felszólította az ország jelenlegi vezetését, hogy fegyverezze le, védje meg és küldje haza a gyerekeket.  Az UNICEF úgy tudja, hogy még a decemberi felkelés előtt több mint 2000 kiskorú szolgált a lázadók soraiban. Sokan a jelenlegi ifjúsági és sport minisztert vádolják a gyerekkatonák toborzásával. Christpohe Gazam Betty kormányszóvivő elismerte, hogy vannak kiskorúak a Seleka harcosai között, de kevesen, legfeljebb 40-en vannak. A szóvivő azt mondta, hogy a 18 éven aluliakat leszerelik és átadják az UNICEF-nek. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez