Pig 26, a genetikailag manipulált csodadisznó

Afrika, Európa – Az afrikai sertéspestis nemcsak Afrikában pusztít: 2011-ben Európa keleti felében mintegy 300 ezer disznót kellett leölni amiatt, hogy megfertőzte őket az afrikai sertéspestis.

 Edinburghben, ahol 17 évvel ezelőtt Dollyt,a genetikailag klónozott bárányt “előállították” most elérték azt,hogy a Pig 26 jelzésű genetikailag módosított disznó abszolút mértékben immunis legyen az afrikai sertéspestissel szemben! Ez hatalma vívmány, hiszen Afrikában és a világ más részein százezer számra kellett vágóhídra küldeni a sértéseket az afrikai sertéspestis miatt.
  Edinburghben örömmel konstatálták, hogy az általuk létrehozott csodadisznó immár egy éve tünetmentes, vagyis bízvást állítható róla, hogy immunis a sertéspestissel szemben. Természetesen a kutatók nem ülnek a babérjaikon: most azon dolgoznak, hogy olyan szárnyasokat állítsanak elő, melyek immunisak a madárinfluenzával szemben. Ennek elsősorban Kína számára lenne jelentősége, hiszen ott minden évben szárnyasok millióit kell leölni amiatt, hogy elkerüljék a következő madárinfluenza járványt. De nemcsak Kína számára lenne nagy jelentősége annak, hogy  a csodadisznók után megjelenjenek a csodaszárnyasok is, amelyek genetikailag úgy vannak kódolva, hogy véletlenül se jelentsenek veszélyt sem más szárnyasokra, sem pedig az emberekre Kínában, illetve a világ más részein.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez