Rasszista szurkolók miatt akár ki is zárhatnak FIFA meccsekről csapatokat!

Európa, Afrika – Legalábbis ezt javasolja az a rasszizmus ellenes munkacsoport, amely most tartotta meg első ülését. A kizárás természetesen csak a legsúlyosabb szankció. Az első fokozat a pénzbüntetés és az, hogy az érintett csapatnak a következő mérkőzést zárt kapuk között kell lejátszania.

A FIFA munkacsoportja, melyet Jeffrey Webb alelnök vezet, azt javasolja, hogy növeljék a pénzbüntetés összegét. Ha ez sem használ és a szóban forgó csapat szurkolói továbbra is rasszista kórusokat alkotnak, akkor jöhet az, hogy a csapattól pontokat vonnak le, végül pedig kizárhatják a csapatot a versenyből arra hivatkozva, hogy képtelen szurkolóinak megfékezésére. A javaslatot a FIFA idei közgyűlése elé terjesztik, ezt május végén rendezik meg Mauritius szigetén. A szigorú intézkedések természetesen csak a FIFA által felügyelt nemzetközi mérkőzésekre vonatkoznának, de a munkacsoport azt is javasolja, hogy a FIFA tegyen ajánlást a nemzeti szövetségeknek is: alkalmazzanak ők is hasonló szankciókat.
   A magyar futballválogatottat az Izrael elleni barátságos mérkőzés nem épp barátságos hangulata miatt sújtották azzal a szankcióval, hogy a következő mérkőzését zárt kapuk mellett kellett lebonyolítania. Olaszországban a bajnoki mérkőzéseken meglehetősen gyakoriak a rasszista kórusok, eddig ezt pénzbüntetéssel igyekeztek befolyásolni. Bár egy barátságos mérkőzésen a ghánai Kevin Prince Boateng vezetésével az egész Milan levonult, mert színesbőrű játékosait minősíthetetlen hangnemben sértegették Itáliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez