Ez már háború – bevetették a hadsereget Észak-Nigériában

Nigéria, Abudzsa – A nigériai hadsereg szóvivője azt mondta, hogy minden lehetséges eszközt bevetnek a Boko Haram radikális iszlamista terrorista szervezet ellen, amely komolyan veszélyezteti az ország területi integritását, egységét. A katonák már akcióba léptek és megtámadták a terroristák egyik bázisát a Sambisa vadasparkban, de részleteket még nem tudni az akcióról.

 Goodluck Jonathan elnök nemrég rendkívüli állapotot hirdetett Adamawa, Borno és Yobe államban. Adamawában kijárási tilalom is érvénybe lépett. A Boko Haram terroristák 2009-ben indították meg felkelésüket és az óta több mint 2000 emberrel végeztek. A céljuk az iszlám igazságszolgáltatás teljes körű bevezetése az országban, ahol szinte egyenlő arányban élnek muszlimok és keresztények.

 A kijárási tilalom bevezetése Adamawában sokakat meglepetéséként ért, mivel Bornoban és Yobe államban sokkal rosszabb a biztonsági helyzet. Adamawa városban a helyiek a BBC-nek elmondták, hogy a kijárási tilalom bevezetése túlzás és ezzel sok ember életét nehezítik meg a hatóságok. A BBC azt jelentette, hogy a térségben sok helyen nem működnek a telekommunikációs hálózatok. Azt viszont nem tudni, hogy kik kapcsolták le a rendszert. Goodluck Jonathan elnök nemrég kijelentette, hogy a hadsereg mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy legyőzze a lázadókat és a terroristákat a térségben. A Reuters hírügynökség azt jelentette, hogy nigériai hadsereg két vadászgépet is küldött a térségbe, hogy támogatást nyújtsanak a katonáknak. A Reuters helyi riportere azt jelentette, hogy két Alpha Jet szállt le Yolában, amely Adamawa államban található. A légierő szóvivője, Yusuf Anas elmondta, hogy a vadászgépek mellett harci helikoptereket is bevetnek az offenzívában. Egy neve elhallgatását kérő katonai forrás elmondta, hogy a vadászgépeket elsősorban a Boko Haram kiképzőbázisainak a megsemmisítésre fogják használni.      

Nemzetközi emberjogi szervezetek attól félnek, hogy a konfliktus elhúzódik és más területekre is kiterjed, ami komoly civil áldozatokkal is járhat. A Human Rights Watch és az Amnesty International, illetve más civil szervezetek korábban többször is elítélték a nigériai katonák túlkapásait és önkényes akcióit, amelyeknek gyakran civilek estek áldozatul. Nem egyszer előfordult, hogy a katonák ártatlan civileket végeztek ki és a terroristák ellen vívott összecsapásokban nem gondoltak a lakosság védelmével. Eric Guttshuss, a HRW Nigériával foglalkozó szakértője elmondta, hogy a jelenlegi krízis súlyosodásában a hadseregnek is komoly szerepe volt.         

Az országban viszont sokan támogatják az elnök határozott fellépését a Boko Harammal szemben. Goodluck Jonathan elnököt az elmúlt három évben rengeteg kritika érte, amiért nem tudta elfojtani a Boko Haram terrorista szervezet tevékenységét. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez