Iszlám művészet Budapesten

A kiállítás Ázsia és Észak-Afrika iszlám országaiból a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe került művészeti alkotásokból mutat be válogatást.

 A kiállított tárgyak a művészi értékek mellett a gyűjtemény történeti és műfaji gazdagságát is szemléltetik. A textilek, fémtárgyak és kerámiák származásának földrajzi keretei Marokkótól Iránig és a Kaukázus térségéig, készítésük időhatárai a 9. századtól a 19. századig terjednek. A gyűjtemény legjelentősebb egységét az Oszmán-török birodalom területéről a 16–17. században főként kereskedelem és ajándékozás révén Magyarországra került színpompás szőnyegek, drágakövekkel díszített, remekművű dísznyergek, és ceremoniális fegyverek alkotják. Az Európában egyedülálló módon létrejött kollekció a művészet által kínált élmény mellett a kultúrák és vallások érintkezésének, a nemzetek együttműködésének pozitív példáját is felmutatja.

{youtube}gCswtCwGAUw{/youtube}

 

A Hír3D videóit ide kattintva nézheti meg

 

A Múzeum küszöbön álló teljes rekonstrukcióját követően új, nagyszabású iszlám kiállítás megnyitását tervezzük: az Iszlám kincseit, köztük a hatalmas szőnyeggyűjteményünk ritkaságait minden eddiginél nagyobb mennyiségben és nagyobb területen, az újonnan kialakított „Iszlám szárnyban” fogjuk bemutatni. A tervezett épületszárny Európában egy új „Iszlám múzeum” megszületésének ígéretét hordozza.

Megnyitó beszédet mond Dr. Takács Imre (főigazgató, Iparművészeti Múzeum)

ipariszlam 06

Mehdi Ootbi (elnök,Marokkói Múzeumok Alapítvány), Dr. Perényi János (Magyarország rabati nagykövete), Hammerstein Judit (kultúráért felelős helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma), Nourdine Benomar (Marokkó budapesti nagykövete)
ipariszlam 09
Mazár Ferenc (elnök, BKIK SzubSzaharai Osztály), Balogh Sándor (elnök, Afrikai-Magyar Egyesület)
ipariszlam 10
Hammerstein Judit (kultúráért felelős helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma)
ipariszlam 12
ipariszlam 15
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez