Ezrek követelték a kormány lemondását Tunéziában

Több ezer ellenzéki tüntető vonult fel a tunéziai fővárosban, hogy a mérsékelt iszlamista kormány azonnali lemondását követelje. Az észak-afrikai országban hetek óta tartanak a kormányellenes tüntetések. Az ellenzéki pártok és a kormányzó Ennahda párt között megszakadtak a tárgyalások.  

 

A kormányellenes tüntetők a parlament épülete elé vonultak, ahol 3km hosszú élőláncot alkottak. A tömegben sokan azt skandálták, hogy a kormánynak „távoznia kell”, mert „megbukott”, míg mások azt harsogták, hogy a „tunéziai népet nem lehet szégyenbe hozni”. A mostani tiltakozó akciót a tunéziai Nemzeti Megmentési Front (NMF) szervezete, amelynek több ellenzéki párt és mozgalom is tagja. Az NMF véleménye szerint a jelenlegi kormány megbukott, mert nem sikerült talpra állítania az ország gazdaságát és a radikális iszlamista szervezetekkel sem sikerült leszámolnia. A kormány cáfolja az ellenzéki koalíció által felhozott vádakat és arra szólította fel riválisait, hogy fogadják el az általa ajánlott menetrendet, amely a törvényhozási és elnökválasztást készítené elő.  Az ellenzék viszont nem hajlandó tárgyalni a kormánnyal és a menetrendet sem hajlandó elfogadni.

A mérsékelt iszlamista Ennahda párt Ben Ali elnök megbuktatása után került hatalomra, szabad választások után. Tunéziában július 25-e óta folyamatosak a demonstrációk, miután merénylet áldozata lett Mohamed Brahmi ellenzéki politikus. Tunéziában sokan úgy gondolják, hogy a politikus halálért a kormány a felelős, amely nem lép fel elég határozottan a radikális iszlamisták ellen. A radikális iszlamista szervezetek a 2011-es „forradalom” után kaptak erőre és azóta számos merényletet és támadást hajtottak végre az országban. A tunéziai vezetés szerint a szalafíasták állnak a háttérben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez