Afrika leggazdagabb embere építi Afrika legnagyobb olajfinomítóját

Aliko Dangote nigériai üzletember megkötötte a kontinens legnagyobb olajfinomítójának megépítéséhez szükséges, több milliárdos banki szerződéseket. Az üzem Nigériában lesz. Az ország a kontinens első számú olajkitermelője, ennek ellenére állandó üzemanyaghiánnyal küzd a feldolgozó kapacitás szűkössége miatt.

 Dangote a BBC-nek azt mondta, hogy több ezer ember számára tudnak majd munkahelyet biztosítani, miután elkészül az olajfinomító. Az üzem előreláthatólag 2016-ban kezd termelni. A beruházás összköltsége 9 milliárd dollár. Dagnote 3 milliárd dollárt biztosít önerőből, 6 milliárd dollárt pedig kölcsönökből fedez. Dangote elmondta, a beruházástól elsősorban azt várja, hogy Nigéria végre feldolgozott termékeket tudjon exportálni.    

Nigériának két olajfinomítója van Port Harcourtban. A két üzem teljes kapacitáson működik, de képtelen fedezni az ország üzemanyag-szükségletét. Nigéria üzemanyag felhasználásának a három-negyedét külföldről szerzi be, ami drága megoldás. Emellett a kormány egy széleskörű ártámogatási rendszert is fenntart, ami szintén sokba kerül.

Nigériában már régóta szó volt arról, hogy olajfinomítókat építenek, de a terveket eddig nem sikerült megvalósítani  a jelenlegi beszállítókkal fennálló érdekellentétek miatt. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez