Marokkói-mali együttműködés

Két megállapodást is kötött Mali új elnöke a marokkói uralkodóval rögtön a beiktatási ceremónia másnapján. Az egyik egy kórházról szól, a másik vallási témájú..

Az államfői beiktatási ceremónia másnapját szinte együtt töltötte Boubacar Keita és VI. Mohamed. A hosszú párbeszéd eredményeként megállapodtak abban, hogy Bamako egyik negyedében marokkói pénzből „kampánykórház” épül. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi intézmény nem lesz állandóan nyitva, abban marokkói orvosok dolgoznak majd térítésmentesen. A másik megállapodás a vallást érinti. Marokkóban képeznek ki 500 imámot, akiket az iszlám malakita ága szerinti működésre készítenek fel. Ez az ág sok mindenben nagyon közel áll a mérsékelt szunnita irányzathoz.

Marokkó számára Mali testvér ország, amelynek segítése fontos feladat. A királyság ezzel erősíteni is tudja a kapcsolatait a kontinens több országával a dél-dél együttműködés jegyében. Ez a marokkói uralkodó politikájának stratégiai eleme. A marokkói vállalkozások emellett arra is számítanak, hogy sikerül Mali újjáépítésének tortájából minél nagyobb szeletet kikanyarítaniuk. Erre a két vezető találkozása alapján minden esély megvan.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez