Moody’s: sokat fog ártani a kenyai gazdaságnak a támadás

Várhatóan komolyan megsínyli a kenyai gazdaság a Nairobiban végrehajtott, több tucatnyi emberéletet kioltó terrortámadást, elsősorban a turizmus valószínű visszaesése miatt – jósolta csütörtökön Londonban ismertetett helyzetértékelésében a Moody’s Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő és kockázatelemző csoportjának szakértői kiemelik, hogy a turizmus adja Kenya hazai össztermékének (GDP) 12,5 százalékát és a beruházások éves értékének 7,4 százalékát, emellett a teljes kenyai alkalmazotti állomány 11 százalékának megélhetését biztosítja.
A Moody’s szakelemzői felidézik, hogy két korábbi, súlyos erőszakcselekményekkel jellemzett epizód – az Egyesült Államok kenyai nagykövetségének 1998-as felrobbantása, valamint a 2008-as választásokat követő etnikai villongások – után meredeken visszaestek a turizmusból származó bevételek.
 A hitelminősítő szerint a küszöbönálló, 2013-2014-es téli idegenforgalmi főszezonban is ugyanez várható. A cég ennek alapján azzal számol, hogy a nairobi bevásárlóközpontban végrehajtott terrortámadás hozzávetőleg 0,5 százalékponttal csökkenti a kenyai gazdasági növekedés mértékét.
A turizmus Kenya második legnagyobb devizaforrása a kávé- és teaexport után, és a kenyai hadsereg szomáliai szerepvállalásának két évvel ezelőtti kezdete óta most hajtottak végre először szélsőségesek kifejezetten külföldieket célzó, nagyarányú támadást a kenyai fővárosban – hangsúlyozza csütörtöki elemzésében a Moody’s.
A cég szakértői közölték: várakozásuk szerint a terrorakció hatása elsősorban az üdülőturizmusra koncentrálódik, és ezen belül is főleg az európai vendégforgalomra, amely a szektor teljes forgalmának 45 százalékát adja.
 A Moody’s előrejelzése szerint ugyanakkor az üzleti utazásokban nem várható lényeges visszaesés, mivel Kenya továbbra is Kelet-Afrika szolgáltatási csomópontja, és számos regionális és multinacionális cég van jelen a kenyai gazdaságban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez