Félév börtön a kormányt bíráló rappernek Tunéziában

“Dalaink az ország helyzetét és a kormány tevékenységét bírálják!”- mondta a bíróság előtt Klay BBJ. Az ítélet: hat hónap börtön. A rendőrök azonnal el is vitték a népszerű fürdőhely, Hammamet börtönébe.


Ahmed Ben Ahmed, ez a tunéziai rapper becsületes neve, egy népszerű társával együtt vívta ki a hatalom haragját. Weld El 15 két éves börtönbüntetést kapott, mert arról énekelt, hogy “a rendőrök kutyák!” Nyáron börtönbüntetését felfüggesztették, és ő gyorsan el is tűnt. Nem várta meg a bíróság újabb ítéletét.
Tunéziában kezdődött az arab tavasz amikor elzavarták a diktátort, Ben Alit, aki azóta is vidáman Szaud Arábiában él. Demokratikus választások útján a mérsékelt iszlamista Ennahda párt került hatalomra, és óvatosan egyensúlyoz a világi ellenzék és a fanatikus iszlamista szélsőségesek között.

A szalafisták különösen aktívak Tunéziában: több ellenzéki vezetőt megöltek már. Felhívásukra többezer fiatal indult Szíriába, hogy részt vegyen a polgárháborúban a dzsihád harcosok oldalán. Újabban nőket is toboroznak a szent háborúra. A fiatal nők olykor több tucat dzsihád harcossal vegyülnek szerelembe, majd visszatérnek szülőföldjükre, hogy kis dzsihád harcosoknak adjanak életet.
Mindez nem tesz igazán jót Tunézia fő bevételi forrásának, a turizmusnak, amely még mindíg nem éri el azt a szintet, melyet a diktátor, Ben Ali idején felmutatott 2011 előtt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez