Feketemaszkos harcosok lepték el Barawét

A radikális iszlamista al Shabab lázadó szervezet megerősítette jelenlétét Barawéban, ahol pár napja az amerikai haditengerészet kommandósai egy sikertelen akciót hajtottak végre. Helyi lakosok arról számoltak be, hogy körülbelül 200 állig felfegyverzett feketemaszkos harcos érkezett a városba.

A sikertelen amerikai akció óta kiderült, hogy a kommandósok célpontja a kenyai származású Abdukadir Mohamed Abdukadir volt, vagy más néven Ikrima, aki az al Shabab logisztikai parancsnoka. Egy nemrég kiszivárogatott kenyai titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy Ikrimának köze volt a Westgate bevásárlóközpont ellen végrehajtott véres terroristatámadáshoz is, amiben több mint 60 ember veszítette életét.

Az amerikai Pentagon szóvivője George Little elmondta, hogy Ikrima közeli kapcsolatban állt két terroristával, Harun Fazulal és Saleh Ali Saleh Nabhannal. A két terrorista komoly szerepet játszott anairobi amerikai nagykövetség  ellen 1998-ban végrehajtott  merényletben. A Pentagon információi szerint a két terroristának a 2002-es mombasai merénylethez is köze volt – akkor egy szálloda, illetve egy légitársaság repülőgépe volt a célpont. A két terrorista viszont már rég halott. Nabhan 2009-ben egy amerikai légicsapásban halt meg, míg Fazult rendőrök lőtték le 2011-ben Mogadishuban. A Pentagon szóvivője elismerte, hogy a katonai akció nem járt sikerrel, de megjegyezte, hogy az Amerikai Egyesült Államok bármikor képes lecsapni és nyomás alá helyezni az al Shabab lázadó szervezetet, amely egyébként hivatalosan is része az al Kaida nemzetközi terrorhálózatának.  

Az amerikaiaknak egyébként nem ez volt az első katonai akciójuk a polgárháborúba és anarchiába süllyedt kelet-afrikai országban. 1992-ben az USA katonákat küldött Szomáliába, hogy támogassák az ENSZ békefenntartó missziót. 1993-ban amerikai kommandósok megpróbálták el fogni a Hadr Gibr klán két vezetőjét, de az akció súlyos kudarcba fulladt. Az incidens után az amerikai erők elhagyták az országot. 2012-ben viszont sikeres túszmentő akciót hajtottak végre az országban.  Az amerikai hadsereg jelenleg Dzsibutiban tart fenn egy katonai bázist, ahol drónokat állomásoztat. A drónok rendszeresen repülnek be Szomália területére, hogy információkat gyűjtsenek, emellett többször is hajtották már végre légicsapásokat 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez