Népszavazás Abyei-ben

Népszavazást tartották a Szudán és Dél-Szudán határán található Abyei régióban, amelynek hovatartozása máig vitatott.  A népszavazás eredménye viszont nem kötelező érvényű.

Rendkívül feszült a légkör Abyei régióban, miután lezajlott a népszavazás. Helyi lakosok és tisztviselők attól tartanak, hogy a térségben ismét zavargások törhetnek ki, miután nyilvánosságra hozzák az eredményeket, bár a végeredmény nem kötelező erejű. Monyluak Kuol a választási bizottság elnöke azt mondta, hogy sokan vettek részt a népszavazáson, de részleteket nem közölt. Összesen 65 ezer ember volt jogosult arra, hogy leadja szavazatát. A második fordulót a mai napon tartják meg és az eredményhirdetés idejét október 31-re tűzték ki.

 Abyei a két Szudán határa között található terület, amely olajban és legelő területekben gazdag vidék, ezért nem véletlen, hogy mindkét ország magáénak követeli. A térségben túlnyomó részt a Dinka Ngok törzs tagjai élnek, akik mind kulturálisan, vallásilag és identitási alapon Dél-Szudán felé húznak. A térségben viszont a nemrég felbukkantak a misseriyai arabok is, akik viszont Szudánhoz szeretnék csatolni Abyeit. A misseriyai arab törzs valójában egy rendkívül jól felszerelt milícia, amely annak idején a kartúmi kormány oldalán részt vett a darfuri népirtásban.

Abyeiben jelenleg mintegy 5000 kéksisakos állomásozik, hogy megpróbálják fenntartani a rendet és a békét. Az elmúlt két évben ugyanis legalább hét alkalommal robbantak ki heves harcok a helyi lakosok és a misseriyai arabok között. 2012-ben pedig a dél-szudáni hadsereg is lerohanta egyszer a térséget. A harcok miatt Abyei város jelentős része még mindig romokban hever. Az emberek többsége sátrakban és összetákolt építményekben kénytelen élni. Karlos Kaw katolikus pap elmondta, hogy az erőszak miatt az emberek többsége még mindig retteg, mert félnek az arab törzsek megtorló akcióitól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez