Szomáliai vihar: tovább emelkedett az áldozatok száma

Legalább száznegyven halálos áldozatot szedett az a trópusi vihar, amely Szomália északi, tengerparti részén söpört végig a hét végén – közölte szerdán Puntland tartomány kormányzata.

 

“Az ítéletidő eddig száznegyven ember életét oltotta ki, ez a szám azonban akár háromszázra is növekedhet, mert sokan eltűntek. Az érintett területek szárazföldön megközelíthetetlenek, csupán légi úton érhetőek el” – közölte Abdullahi Ahmed, Puntland belügyminisztere.

 

A tartomány vezetése rendkívüli állapotot hirdetett, és felkérte a nemzetközi közösséget, hogy segítsen az Afrika szarván, azaz a kontinens északkeleti régiójában fekvő terület lakosságán.

 

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) munkatársai elmondták, hogy a trópusi vihart szokatlanul heves eső és szélvihar kísérte. A legutóbbi esőzési adatok szerint a ciklon lecsillapodott, azonban a tartomány belterületein még mindig erős záporok, zivatarok várhatóak.

 

A trópusi vihar a múlt szombaton földcsuszamlást okozott, és elárasztotta a tengerparton fekvő Eyl és Dangaroyo várost, valamint Puntland fővárosát, Garowét. A ciklon lakóházakat, hajókat, sőt egész falvakat tarolt le. Több mint százezer haszonállat veszett oda, ami több tízezer ember bevételi forrását veszélyezteti.

 

Hasszán Sejk Mohamud, Szomália elnöke egymillió dollárt ígért a vihar sújtotta tartománynak.

 

Puntland félautonóm régió Szomália viszonylag nyugodt részén terül el, és többnyire sikerült kimaradnia az országban csaknem húsz éve dúló polgárháborúból. A tartomány augusztusban megszakította kapcsolatát a központi kormányzattal, és azzal vádolja a szomáliai vezetést, hogy megtagadja a külföldi segélyek elosztását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez