Elégettek egy tonna elefántcsontot

Kihalás veszélye fenyegeti az elefántokat Közép-Afrikában!- erről beszélt Csád elnöke egy vadasparkban, ahol elégettek egy tonna elkobzott elefántcsontot.

Az orvvadászok olyan tempóban ölik az elefántokat, hogy hamarosan egy sem marad belőlük.- hangsúlyozta Idriss Déby államfő. Abból az alkalomból látogatott el a Zakouma vadasparkba, Csád délkeleti részén, hogy ott megünnepelték a nyitás 50-ik évfordulóját. Ez Afrika egyik legrégibb vadasparkja, amely ugyanolyan gondokkal küzd mint a többi: orvvadászok pusztítják a védett állatállományt. Ezért is égettek el nyilvánosan egy tonna elkobzott elefántcsontot, hogy megmutassák: Csád nagyon komolyan veszi a harcot az orvvadászok ellen. Nemrég Londonban több afrikai állam vezetője mellett Idriss Déby is aláírta azt a nyilatkozatot, amely közös afrikai felelősségnek nevezi az értékes vadállomány védelmét.
Az illegális elefántcsont-kereskedelem megakadályozása a terrorizmus ellenes harcban is fontos: több iszlamista szervezet sok pénzt szerez ebből. A szomáliai Al Shabab például Afrika egyik legnagyobb elefántcsont-kereskedője. Csád Franciaország első számú szövetségese a terrorizmus ellenes harcban, csapatai fontos szerepet játszottak és játszanak Maliban és a Közép-Afrikai Köztársaságban. Abu Zeid, az AQIM akkori főnöke úgy veszítette életét Maliban, hogy a csádi csapatok bekerítették, és ő felrobbantotta magát. Idriss Déby elnök személyesen jelentette be halálhírét, hogy ezzel is megmutassa: Csád számára abszolút prioritás a terrorizmus ellenes harc Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez