Tiltsák be az elefántcsontból készült ajándékokat Kínában

Ezt követeli az ENSZ kínai környezetvédelmi nagykövete, egy szobrászművész és Jao Ming, a legendás kosárlabdázó, aki nemrég vonult vissza az NBA-ből.

Kínában elterjedt szokás, hogy a káderek egymásnak elefántcsontból készült műtárgyakat ajándékoznak. Sok üzletember is elefántcsontból készült szobrokkal vagy más műtárgyakkal kedveskedik a döntéshozóknak. Ezért aztán Kína a legnagyobb import piaca az elefántcsontnak az egész világon miközben az ENSZ tiltja az elefántcsont kereskedelmet. A tilalom már 25 éves ám Kínában nem sietnek tudomásul venni a döntést, és teljes nyugalommal használják a “fehér aranyat” ajándékként vagy épp megvesztegetés céljából. Az afrikai orvvadászok nagy része a kínai piacra dolgozik!

Ezért a szobrászművész most törvényjavaslatot készít elő, melynek az a célja, hogy megtiltsa az elefántcsont tárgyak ajándékozását a káderek számára Kínában. Jüan Hszikun /Yuan Xikun/ szobrászművész szerint ezzel a törvénnyel többszáz vagy talán többezer elefánt életét lehetne megmenteni Afrikában. A törvényjavaslatot támogatja Jao Ming is, aki egy időben Kína legnépszerűbb sportolója volt, mert ő volt az első kínai, aki sikerrel szerepelt az amerikai kosárlabda élvonalában, az NBA-ben!

A szobrászművész szerint a szimbolikus tettek legalább olyan fontosak, mint a törvény. Ezért azt javasolja, hogy azt az elefántcsont szobrot, melyet Kína az ENSZ székházában állít, ki New Yorkban ki kellene cserélni egy másik műalkotással, amelyik nem a tiltott elefántcsontból készült! Az ENSZ környezetvédelmi nagyköveteként a szobrászművész már elérte: a cápa uszony leves immár nem szerepel a hivatalos fogadások étlapján a Mennyei Birodalomban! Úgy véli, hogy az elefántok megmentése fontosabb, mint a cápáké! Ráadásul az elefántcsont ajándékok betiltása jól illeszkedik a korrupció ellenes kampányba is. Nemrég amikor számba vették Kína legnagyobb korrupciós ügyének vagyontárgyait, akkor többszáz millió dollár értékű elefántcsontot is találtak! Persze ez eltörpül az egykori belbiztonsági főnök 14,5 milliárd dolláros elkobzott vagyonához képest! Kínában már megkezdték a harcot az elefántcsontkereskedelem ellen: a bűn városában, Dongguanban Kanton közelében 6,1 tonna elefántcsontot égettek el nyilvánosan.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez