A nemzetközi megfigyelők elégedettek Bissau-Guineában

A Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) megfigyelői meg voltak elégedve a hétvégén tartott választás lebonyolításával, amit szabadnak és tisztességesnek minősítettek.

„ A választás a nemzetközi normák szerint volt megtartva” – ált az ECOWAS közleményében. A megfigyelők jelezték, hogy a szavazás folyamata teljes mértékben átlátható volt. Néhány körzetben viszont nem volt elégendő szavazócédula és egy helyen pedig erőszakos rendbontásra is sor került. Ezt leszámítva a nemzetközi megfigyelők mindent rendben találtak és meg voltak elégedve a választás lebonyolításával. A szavazatok számlálása már kezdődött. Az apró nyugat-afrikai országban mindenki lélegzet visszafojtva várja az eredmény péntekre ígért kihirdetését. Abban az esetben, ha egyik elnökjelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint 50%-át, akkor második fordulóra kerül sor.

Bissau- Guineában két éve még Carlos Gomes Junior volt a legesélyesebb arra, hogy nyerjen az elnökválasztáson. A hadsereg viszont közbe lépet és a választás második fordulója előtt, 2012. április 12-én magához ragadták a hatalmat. Gomest először letartóztatták, majd külföldi száműzetésbe kényszerítették. A puccs miatt a nyugati donorok befagyasztották a pénzügyi segélyek folyósítását és jelezték, hogy csak akkor hajlandóak segíteni, hogyha a szabad és tiszta választásokra kerül sor az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez