Életfogytiglan katonáknak csoportos nemi erőszakért a Kongói DK-ban

Hatéves kislányokat is megerőszakoltak a katonák, akik az M 23 lázadó gerillái ellen harcoltak Goma város környékén. Mindkét fél fegyverként használta a csoportos nemi erőszakot. Az elfoglalt fakvakban ezen kívül raboltak és gyilkoltak is, a gyerekek egy részét pedig besorozták katonának a Kongói DK keleti részén.

97 asszony és 33 lány volt a csoportos nemi erőszak áldozata Minova városában 2012-ben. Emiatt ítéltek két katonát életfogytig tartó börtönre, 24 másik 10-20 éves börtönbüntetést kapott. 13 tisztet viszont felmentettek! Két zászlóalj követte el a csoportos nemi erőszakot, mindkettő tisztikarát felfüggesztették az eset után. A felmentés után a tisztek továbbra is folytathatják tevékenységüket a Kongói DK hadseregében. Az egészben az a legkínosabb, hogy egy egyik zászlóaljat az USA-ban képezték ki!
A Kongói DK keleti részén polgárháború dúlt, amely a kormánycsapatok győzelmével ért véget. A vesztes milícia főnökei Hágában felelnek bűneik miatt, melyek között ott van a csoportos nemi erőszak éppúgy, mint a gyerekkatonák toborzása. A kormánycsapatok csakis azért győzhettek a Kongói DK keleti részén, mert az ENSZ – történetében először- egy harcoló dandárt küldött a helyszínre. Az ENSZ kérésére a Kongói DK kormánya megígérte: kivizsgálja a háborús bűnöket- bárki is követte el azokat. Ezért ítélhették el a két katonát életfogytig tartó börtönbüntetésre, mert csoportosan megerőszakoltak nőket, sőt néhányat meg is öltek közülük a polgárháború idején a Kongói DK keleti részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez