Mocsárláz járvány Burundiban

Ezrek késik fel az orvosi rendelőket, ahol ha a kinint felírják, akkor le is lehetne küzdeni a mocsárlázat. Ám a kinin pénzbe kerül, ezért azt a gyógyszert választják a koldusszegény emberek, amelyik ingyen van. Viszont nem mindig használ…

Különösen sok a halálos áldozat az öt éven aluli gyerekek között. Az RFI tudósítója arról számolt be, hogy egyetlen kórházban 11 ezer mocsárlázas beteget regisztráltak egy hét alatt Burundi északi részén. Az orvosok felírják az ingyenes gyógyszert, és hazaküldik a betegeket. Elvben hat doboz gyógyszer elmulasztja a mocsárlázat. De a gyakorlatban kialakult a betegek rezisztenciája vagyis kininre lenne szükség! Az viszont pénzbe kerül! Ördögi körforgás alakult ki, és a végeredmény: a gyerekek hullanak mint a legyek!
Burundi Afrika egyik legszegényebb országa, ahol a futball bolond elnök stadionokat épít kórházak helyett! Így aztán az egészségügyi ellátás még afrikai mércével mérve is csapnivaló miközben már az elnök kilenc éves fiának is van foci csapata Burundiban, ahol a mocsárláz járvány százszámra pusztítja az öt év alatti gyerekeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez