Madagaszkár, az afrikai szigetország

Ha Madagaszkárt említjük, az emberek többségének ma már rögtön a népszerű rajzfilm jut eszébe. Pedig a 18. században még egy magyar utazó neve hallatán ugrott be mindenkinek a páratlan élővilággal bíró szigetország, amiről Randrianasolo Lalarison Richard, madagaszkári tiszteletbeli konzul mesélt az Afriportnak.

Madagaszkári állampolgárként, hogyan került Magyarországra?

– Moszkvában jártam egyetemre, ott kerültem kapcsolatba Magyarországgal, amikor megismerkedtem a magyar feleségemmel. A tanulmányaim befejeztével Magyarországra költöztünk, azóta itt élek, és ma már nagyszülők vagyunk. 2005-ben kértek fel, hogy ha már itt élek Magyarországon évek óta, akkor képviseljem Madagaszkárt tiszteletbeli konzulként.

Mit kell tudni Madagaszkárról?

– Ahogy én észrevettem, a magyarok tudják, hogy van egy Madagaszkár nevezetű ország, de azt nem nagyon, hogy hol is. Madagaszkár egy sziget Afrika déli részén, és az Indiai-óceánban található. Hatszor nagyobb a területe, mint Magyarországnak, 21 millió lakosa van. Sajnos sok afrikai országhoz hasonlóan itt is megjelenik időszakosan egy politikai instabilitás. Öt évvel ezelőtt külső hatásra történt egy puccs, ami nagy kárt okozott, hiszen kifosztották az egész országot. Nemzetközi segítséggel sikerült alkotmányos rendet kiharcolni, és 2013 decemberében szabad választással demokratikus elnököt választottak. Én bízom benne, hogy most már lesz stabilitás az országban, hiszen csak akkor lehet építeni bármit is.

Milyen a kapcsolat a két ország között?

– A magyar-madagaszkári kapcsolatok régre nyúlnak vissza, egészen a 18. századig. Benyovszky Móric utazta körbe a szigetet, az egyik faluban pedig kormányzóvá is választották. Így terjedt el a hír, hogy a magyar-madagaszkári kapcsolatok milyen jók. Épp ezért próbáltam én is tudatni Magyarországon mindenkivel, hogy ha egyszer ilyen jók voltak a kapcsolatok, akkor most is kéne erősíteni őket. Tiszteletbeli konzulként is azon dolgozom, hogy magyar befektetőket juttassak ki Madagaszkárra.

Milyen területeken lehetne mélyíteni a kapcsolatokat?

– Közgazdászként úgy látom, hogy a magyar szakemberekkel lehetne komoly eredményeket elérni. Én járom az egész országot és előadásokat tartok, hogy felhívjam a magyarok figyelmét Madagaszkárra. Minden területen, szektorban van kapacitás: útépítés, hídépítés, energia. Amit már elindítottunk, az a napenergia kihasználása, hiszen Madagaszkáron a 365 napból 360-on süt a nap. Én az oktatásban is nagy potenciált látok, van is érdeklődés mindkét irányból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez