Washington és európai szövetségesei aggódnak a líbiai erőszak miatt

Mély aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok és több európai ország a líbiai erőszak miatt pénteken, és egyben figyelmeztetett: az afrikai ország a politikai átmenet folytatása, illetve a káosz, szétesés, erőszak és terrorizmus közötti keresztúton áll.

 “Az Európai Unió, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok mélységesen aggódik az ismétlődő erőszakcselekmények miatt, s felszólít minden felet: tartózkodjon az erő alkalmazásától és politikai úton oldja meg a nézetkülönbségeket” áll a közzétett közös közleményben.

A dokumentum felajánlja a Nyugat beleértve az ENSZ – segítségét egy átfogó megbékélési folyamathoz, de egyben figyelmeztet: az elhúzódó viták súlyosan veszélyeztetik a nemzetközi közösség segítségnyújtási képességét.
Halifa Haftár nyugalmazott tábornok a múlt hét péntekén kezdett fegyveres akciót, közlése szerint a központi hatalmat semmibe vevő milíciák ellen. Az összecsapásoknak több tucatnyi áldozata volt. A harcok Bengáziról Tripolira is átterjedtek, ahol Haftár szövetségesei megostromolták a parlament székházát is, mielőtt visszavonultak a repülőtérre vezető autópálya körzetébe.

Haftár hadjárata, amelyet a hadsereg több tisztje és katonák is támogatnak, mély bizonytalanságba sodorta az országot. A líbiai választási bizottság június 25-re parlamenti választást írt ki a válság békés megoldása céljából.
Haftár közlése szerint akciójával stabilitást kíván teremteni a Mohamed Kadhafi líbiai vezető 2011-ben történt megbuktatását és meggyilkolását követő, három éve tartó káosz után. Erős hadsereg és rendőrség híján gyenge központi kormányzás, anarchia, megfékezhetetlen milíciák lettek úrrá az országon.

A Haftár és az iszlamista milíciák közötti szembenállás kiterjedt hatalmi harcba torkollott, mivel mindkét fél mögött több milícia sorakozott fel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez