Csoportos nemi erőszak a börtönben a Kongói DK-ban

“Tüntetést szervezel a nemi erőszak ellen? Majd megmutatjuk neked, hogy mi is a nemi erőszak!”- mondták a titkosszolgálat emberei, akik csoportosan megerőszakolták a család előtt az aktivista fiatalkorú unokahugát, majd börtönbe vitték a tüntetés szervezőjét.

Nem tudom, hogy hányszor erőszakoltak meg a börtönben Kinshasaban!- nyilatkozta a középkorú kongói nő, aki Nagy Britanniába menekült. Ott állítottak össze egy jelentést, amely 34 hasonló esetről szól. Pontosabban arról, hogy a csoportos nemi erőszakot fegyverként használják a Kongói DK-ban. Ezt a kormány is elismeri, de azt állítja, hogy ez csakis a háborús térségekre vagyis Kelet Kongóra érvényes. Nemrég el is ítéltek két katonát, mert csoportos nemi erőszakban vettek részt ezen a határterületen a Kongói DK-ban. Csakhogy a parancsot kiadó tisztek felelősségéről senki sem beszélt!

Ráadásul a jelentésből kitűnik, hogy nemcsak a háborús övezetben, de a fővárosban is alkalmazzák a csoportos nemi erőszakot a börtönökben! A kormányt ezt tagadja, de minden eszközzel akadályozza a vizsgálatot. Emberi jogi szervezetek vizsgálatot sürgetnek, mert a kiszivárgó hírek szerint nem veszik emberszámba a nőket a Kongói DK börtöneiben. Állandó a szexuális zaklatás, a csoportos nemi erőszak! A rendőrök külön utaznak azokra a női aktivistákra, akik tüntetést mernek szervezni a csoportos nemi erőszak ellen a Kongói DK-ban! Ilyen körülmények között nemigen lehet azon csodálkozni, hogy bár a háborúnak vége, de a csoportos nemi erőszakot továbbra is fegyverként használják a Kongói DK-ban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez