Kiszabadult a Líbiában elrabolt tunéziai diplomata

Kiszabadult vasárnap este az a tunéziai diplomata, akit áprilisban raboltak el Líbiában. Al-Arúszi al-Kontaszi már úton is van hazájába. Vele együtt szabadult ki Tunézia Tripoliban működő nagykövetségének egy másik alkalmazottja, Mohamed Ben Sejk. A kormány nem közölt részleteket a két férfi kiszabadulásának körülményeiről, csupán annyit mondtak, hogy az a két ország hatóságai közötti együttműködésnek köszönhető.

 Kiszabadult vasárnap este az a tunéziai diplomata, akit áprilisban raboltak el Líbiában – jelentette be Mehdi Dzsoma tunéziai miniszterelnök.

A kormányfő elmondta, hogy al-Arúszi al-Kontaszi már úton is van hazájába.

Vele együtt szabadult ki Tunézia Tripoliban működő nagykövetségének egy másik alkalmazottja, Mohamed Ben Sejk.

Sem Dzsoma, sem Mongi Hamdi külügyminiszter nem közölt részleteket a két férfi kiszabadulásának körülményeiről, csupán annyit mondtak, hogy az a két ország hatóságai közötti együttműködésnek köszönhető.

Hamdi kijelentette, hogy váltságdíjat nem kellett fizetniük. Hozzátette, hogy a líbiai hatóságokkal három szempontot szem előtt tartva tárgyaltak: az elraboltak biztonságát, az állam hírnevének megőrzését és azt, hogy zsarolás esetén nincs megállapodás. Cserében a líbiai hatóságoknak azt ígérték, hogy nem kívánják tudni, kik az emberrablók.

Megerősítette a külügyminiszter azt is, hogy az emberrablók Tunéziában elítélt líbiaiak szabadon bocsátását akarták elérni. Erre azonban nem került sor – tette hozzá.

Mohamed Ben Sejket márciusban, al-Arúszi al-Kontaszit áprilisban rabolták el Tripoliban.

Április közepén elhurcolták Jordánia líbiai nagykövetét, Favváz al-Itánt is, sofőrjét pedig megsebesítették. A nagykövetet egy hónappal később elengedték, cserében egy Jordániában raboskodó líbiai dzsihadista szabadlábra helyezéséért.

Az emberrablások Moammer Kadhafi rezsimjének 2011-es megbuktatása óta megszaporodtak Líbiában, az áldozatok gyakran külföldi állampolgárok. Idén már öt egyiptomi diplomatát és egy dél-koreai kereskedelmi vezetőt is elraboltak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez