Mubarak tagadta, hogy elrendelte tüntetők megölését

A 86 éves Mubarak ketrecbe zárva, egy hordágyról szólalt fel az ellene a tüntetők megölésének vádjával folyó büntetőeljárásban.

Hoszni Mubarak, Egyiptom egykori elnöke tagadta egy kairói bíróság előtt szerdán, hogy a 2011-ben a végül a hatalma megdöntéséhez vezető tüntetések alatt elrendelte volna az ellene demonstrálók megölését, és azt állította, hogy önként adta át a hatalmat három és fél évvel ezelőtt.

“Mohamed Hoszni Mubarak, aki most önök előtt áll, soha nem rendelte el a tüntetők megölését vagy az egyiptomiak vérének kiontását. Soha nem adtam ki olyan utasítást, amely káoszt okozott volna, soha nem adtam ki olyan utasítást, amely biztonsági vákuumot okozott volna” – mondta az egykori tábornok, aki először szólalt fel nyilvánosan 29 éves hatalmának megdöntése óta.

A 86 éves Mubarak ketrecbe zárva, egy hordágyról szólalt fel az ellene a tüntetők megölésének vádjával folyó büntetőeljárásban. E vádakkal 2012-ben egyszer már életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de később fellebbezésére új eljárás lefolytatását rendelték el, amelyben szeptember 27-én hoznak majd ítéletet. A 2011 februárjában – több hetes véres tömegtüntetések után – lemondott Mubarakot egy másik ügyben hároméves szabadságvesztésre ítélték korrupció miatt.

A volt elnök a bíróság előtt azt állította, hatalmát nem megdöntötték, hanem önkéntesen adta fel, hogy megakadályozza, hogy Egyiptom “szakadékba zuhanjon”. Azt hangoztatta, hogy mindig is hazáját szolgálta, hosszasan sorolta közel három évtizedes uralmának eredményeit, és rezsimje más tagjaihoz hasonlóan arról beszélt, hogy a 2011-es tüntetéseket “a valláson élősködők” kerítették hatalmukba, akik erőszakossá tették a megmozdulásokat.

Ez utóbbival egyértelműen a Muzulmán Testvériség nevű szervezetre utalt. Az iszlamista mozgalom a Mubarak megdöntését követően kiírt demokratikus választásokon hatalomra jutott, azonban 2013 nyarán az egyiptomi hadsereg megdöntötte a Muzulmán Testvériség által támogatott Mohamed Murszi elnök hatalmát, a csoport több ezer tagját börtönbe záratta, magát a szervezetet pedig betiltotta.

A Murszi és a Muzulmán Testvériség melletti, a hadsereg lépése ellen tiltakozó tavalyi tüntetések szétverése során százak vesztették életüket. Sok tüntetőt – köztük a 2011-es megmozdulások egyes szervezőit is – súlyos börtönbüntetésre vagy halálra ítéltek. Ezzel szemben a Mubarak-rezsim számos tagját szabadon engedték azóta. “A történelem kereke nem forog visszafelé. Senki sem hamisíthatja meg a történelmet” – mondta a láthatóan rossz egészségi állapotban lévő Mubarak, hozzátéve, hogy valószínűleg ez volt utolsó nyilvános felszólalása halála előtt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez