Akcióban a kalózok

Kalózok támadtak meg egy olajszállító tankert az elefántcsontparti főváros, Abidjan kikötőjének a közelében – közölte szerdán a Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB), arra figyelmeztetve, hogy a rajtaütés a nigériai bűnbandák növekvő aktivitását jelzi.

Biztonsági szakértők arról számoltak be: a kőolajszállító elleni támadást mindössze néhány órával azután követték el, hogy ismeretlen tettesek két sikertelen rajtaütést hajtottak végre Nigéria délkeleti partjai közelében. A tájékoztatás szerint a térségbeli kalóztámadások többségéért nigériai bűnbandák felelősek.
A rajtaütést az IMB értesülései szerint augusztus 27-én hajtották végre az abidjani kikötőtől nagyjából 45 tengeri mérföldre. Az abidjani a térség egyik legforgalmasabb kikötője.
“Tizenkét felfegyverzett kalóz foglalta el a tankerhajót, túszul ejtették a legénység tagjait, elrabolták a fedélzeten található összes készpénzt, majd elmenekültek” – olvasható az IMB által kiadott sajtóközleményben. A támadók tönkretették a hajó navigációs rendszerét, mielőtt távoztak. Személyi sérülés nem történt.
A nyugat-afrikai ország partjai közelében az első kalóztámadást 2012 második felében követték el. Az elefántcsontparti védelmi miniszter idén bejelentette: negyven új hajóval bővítik a flottájukat, hogy eredményesebben vehessék fel a harcot a térségben tevékenykedő bandákkal. Ezen hajók közül néhány, köztük egy 33 méter hosszú, francia gyártmányú járőrhajó már szolgálatba is lépett.
Világszerte átlagosan csökkent, a nigériai partok közelében azonban a tavalyihoz képest az idén megduplázódott a kalóztámadások száma, az utóbbi években aggasztó méreteket öltött a kalózok aktivitása a nyugat-afrikai Guineai-öbölben. Az Afrika szarvának nevezett régió kalózvizein közlekedő hajók fedélzetén ma már fegyveres őrök vannak, de a nyugat-afrikai térségben ez még nem annyira elterjedt, így a hajók személyzete ott általában nem rendelkezik számottevő fegyverzettel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez