WHO: Szenegálban már nincs ebola

Hivatalosan ebolamentesnek nyilvánította a nyugat-afrikai országot az Egészségügyi Világszervezet, egyúttal gratulált is a helyi hatóságoknak, hogy sikeresen megfékezték a betegség terjedését.

 Ahhoz, hogy egy országot ebolamentesnek nyilvánítsanak, 42 napnak kell eltelnie újabb beteg jelentkezése nélkül. Ennyi ideig figyelik azokat az embereket is, akik kapcsolatba kerültek ebolás beteggel. Ha ezen idő alatt nem alakul ki náluk a betegség, akkor vehető biztosra, hogy nem kapták el a vírus.

Szenegálban egyetlen ebolás beteg volt, még augusztus végén: a férfi Guineából érkezett, ahol közvetlen kapcsolatban állt egy ottani beteggel. Az illetőt kezelték, s azóta meggyógyult.

A WHO szerint Szenegál kiváló példa arra, hogyan kell fellépnie egy országnak a behurcolt betegséggel szemben. A kormány gyorsan reagált: növelték a készültséget az országhatárokon és kampányt indítottak a lakosság felvilágosítása érdekében. Az egészségügyi szakemberek hamar beazonosították azt a 74 embert, akik kapcsolatba kerülhettek a guineai férfival, megvizsgálták, majd felügyelet alá helyezték őket – összegezte a szervezet a sikerhez vezető lépéseket.

A WHO ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ország továbbra is sebezhető, lehetnek újabb behurcolt esetek, ezért fenn kell tartani a készültséget és a megelőző intézkedéseket.

Az ebola eddigi halálos áldozatainak a számát hivatalosan mintegy 4500-ra becsülik. A halálesetek csaknem mindegyike Nyugat-Afrikában történt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez