Tűzszünet Nigériában

A nigériai hadsereg és az ország elnöksége pénteken bejelentette, hogy megállapodást kötöttek a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezettel egy leendő tűzszünetről, valamint az idén áprilisban elrabolt több mint 200 iskolás lány szabadon engedéséről. A biztonsági szolgálatok szóvivője viszont azt állította, hogy a diáklányokról nincs megállapodás.

 Továbbra sem tudni, hogy mi lett a sorsa a hat hónappal ezelőtt elragadott lányoknak. Korábban olyan hírek érkeztek, hogy a lányokat külföldre vitték, illetve egyeseket házasságra kényszerítettek valamely fogva tartójukkal. A Boko Haram április 15-én 276 lányt ejtett fogságba az északkeleti Chibok településen. Napokkal később néhányuknak sikerült megszöknie, de 219 így is fogságban maradt.

Mike Omeri, a nigériai kormány szóvivője hangsúlyozta: a Boko Haram tárgyalói azt állították, hogy a lányok, illetve más fogságukban lévő személyek élnek és jól vannak. Hassan Tukur, a nigériai elnökség első titkára pedig azt állította, hogy megállapodás született az iskolások szabadon engedéséről. Később azonban a biztonsági szolgálatok szóvivője az AFP hírügynökség kérdésére azt mondta: “Erről még nem született megállapodás, de közelednek az álláspontok”.

A tűzszünetről szóló értesülést megerősítette az államelnökség egy szóvivője is. Alex Badeh, vezérkari főnök pedig arról számolt be, a megállapodásnak megfelelően ő már parancsot is adott csapatainak, hogy tartsák tiszteletben a fegyvernyugvást.

A Boko Haram, amely általában csupán vezetőjének, Abubakar Shekau videóinak közlésére szorítkozik, még nem nyilatkozott. Napok telhetnek el, amíg a számos csoportból álló szervezet harcosai hallatnak magukról. A mozgalomnak külföldi harcosai is vannak a szomszédos Csádban, Kamerunban és Nigerben, ahol számos bázisuk van.

Egy magát megnevezni nem kívánó forrás azt is mondta, hogy Csádban a felek között közvetlen tárgyalások folytak a lányok kiszabadulásáról. A Boko Haram korábban egy csere feltételéül a kormányszervek által őrizetbe vett szélsőségesek elengedését szabta. Goodluck Ebele Jonathan nigériai elnök azonban akkor úgy nyilatkozott, hogy ő nem adná a nevét egy ilyen fogolycseréhez.

Kamerun pénteken bejelentette, hogy több összecsapásban megölte a Boko Haram 107 fegyveresét. A harcok az ország északi régiójában robbantak ki, amikor a lázadók átlépték a kameruni-nigériai határt Limani településnél. A kameruni hadsereg, amelynek nyolc katonája elesett és hét megsebesült, megsemmisítette a lázadók egy lőszerrel és robbanóanyagokkal megrakott teherautóját is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez