Több mint kínos: A repülőtéren tartóztatták fel a líbiai kormányfőt

A rendkívül kínos incidens szerda este történt a kelet-líbiai Labrak repülőtéren. A biztonsági személyzet tagjai azért akadályozta meg a nemzetközileg elismert líbiai kormányfő repülőgépre szállását, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat, amiért egy nyugat-líbiai politikust nevezett ki a belügyminisztérium élére. Az esett miatt a kormányfő nem tudott elutazni Tunéziába.

Nem ez volt az első esett, hogy Abdalláh asz-Száni líbiai kormányfőt saját emberi tartóztatják fel és akadályozzák meg abban, hogy elutazzon valahova. A labraki reptér biztonsági személyzetét az háborította fel, hogy a kormányfő a nyugat-líbiai Munír Ali Aszr-t nevezte ki a belügyi tárca ügyvivő miniszterének, miután nemrég menesztette elődjét, Omar al-Szinki-t, akinek egy hasonló kényes incidens kiszivárogtatása miatt kellet távozni a posztjáról. A biztonsági személyzet jelezte, hogy nem ért egyet a szorongatott helyzetben lévő kormányfő döntésével: egy dél-líbiai politikust látn szívesebben a belügyminisztérium élén. A kormányfőt ezért nem engedték felszállni a Tunéziába tartó repülőgépre.

A korábbi belügyminisztert azért váltotta le a kormányfő, mert nyilvánosan beszélt a Halifa Haftár nyugalmazott tábornok és közte kialakult feszültségekről. A tábornok, aki  az asz-Száni-kormány legerősebb és egyben legfontosabb szövetségese, korábban megakadályozta a miniszterelnököt, hogy katonai szemlét tartson Bengáziban. A tábornokot állítólag a tanácsadói győzték meg arról, hogy meghiúsítsa a miniszterelnök útján, mert szerintük a csapatok szemlézése nem a kormányfő, hanem a tábornok feladata. Az incidens kiszivárogtatása rendkívül kényesen érintette a kormányfőt, akinek hatalma és befolyása az utóbbi időkben sokat csökkent  a kettészakadt országban.

A mostani incidens is azt mutatja, hogy az észak-afrikai ország totális káoszba süllyedt,  az államhatalom gyakorlatilag összeomlott. Líbiában jelenleg két kormány és parlament létezik, de egyik sem képes valódi kormányzásra. A nemzetközi közösség által elismert Abdalláh asz-Száni jelenleg Kelet-Líbiából próbál irányítani, miután a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) nevű iszlamista koalíció kiűzte őt és kormányát a nyugat-líbiai Tripoliból, amely hivatalosan az ország fővárosa. Az iszlamisták ezt követően önhatalmúlag saját kormányt és parlamentet alakítottak, de semelyik ország vagy szervezet sem ismeri el őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez