Elítélték a volt csádi diktátor rettegett biztonsági tisztjeit

Egy csádi bíróság 20 volt belbiztonsági tisztet ítélt el, akik a 80-as években hatalmon lévő Hissene Habre diktátor idején súlyos atrocitásokat követtek el, köztük háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket.

Csádi emberi jogi szervezetek „győzelemként” értékelték, hogy a bíróság elítélte a Habre korszak rettegett és kegyetlen politikai rendőrségének tisztjeit. A törvényszék 19 hónap vizsgálódás után mondta ki az ítéletet 20 belbiztonsági tiszt ellen, akik közül néhányan még 2013-ban és 2014-ben is szolgálatban voltak. Az elítéltek között van Habre titkosrendőrségének két legfőbb vezetője, Saleh Yonunous és Mahamat Djjibrine is, akik életfogytiglani börtönbüntetést kaptak. A két parancsnokot a 80-es évek idején az ország legrettegettebb személyeiként tartották számon, miután több száz embert kínoztattak meg brutális kegyetlenséggel és küldtek a halálba hamis vádak miatt.

A bíróság emellett 126 millió dollár kártérítés kifizetésére kötelezte a csádi kormányt: ezt a pénzt, a Habre rezsim mintegy hétezer áldozatának hozzátartozói kapják. A rettegett titkosrendőrség főhadiszállást pedig múzeummá alakítják át.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez