Pia nuku, jön az alkoholtilalom Indonéziában?

Ezt javasolják az iszlamista pártok, melyek törvényjavaslatot nyújtottak be. Eszerint börtönbe lehetne jutni azért, ha valaki alkoholt árul, vagy fogyaszt a világ legnépesebb muzulmán államában.

Fél évtől két évig terjedne az “egyszerű bűnösök” büntetése. Az alkohollal kereskedők viszont akár tíz éves börtönbüntetést is kaphatnának a törvényjavaslat szerint. “A fiatalok egyre gyakrabban, és egyre többet isznak. Ezzel kockára teszik a saját jövőjüket, meg az országét is”- így indokolta az egyik iszlamista párt vezetője a törvényjavaslatot, mely gyakorlatilag teljes szesztilalmat jelent Indonéziában. Kivételek persze lennének: például Bali szigete. A népszerű turistaparadicsom valószínűleg egy napig se tudna működni szesztilalom mellett, hiszen a turisták ezrei épp azért érkeznek ide Ausztráliából, hogy jó alaposan berúgjanak. Bali nem muzulmán terület, az őslakosság a hindu vallás helyi változatát követi. Ezért itt nem lenne szesztilalom, másutt viszont igen.

Az iszlamista pártok már korábban is próbálkoztak a szesztilalommal, de eddig sohasem ment át a törvényjavaslat. Főként azért nem, mert sérti a kereskedelmi érdekeket. A kínai kisebbség, mely maga többnyire nem muzulmán vallású, döntő szerepet játszik az alkohol árusításában és fogyasztásában. Velük szemben egy apró, de fontos sikert máris elértek az iszlamista pártok. Csütörtöktől tilos a kisboltokban alkoholt árulni. A rendelkezés a nagy bevásárlóközpontokat, vagy az éttermeket nem érinti, de a kisboltok a külvárosokban, vagy faluhelyen alaposan megérzik majd a tilalmat, hiszen a forgalmuk jelentős részét a szesz adja a 250 milliós Indonéziában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez