Lefejeztek egy elefántot Szumátrán

Szinte teljesen levágták a húszéves elefánt fejét a vadorzók Indonézia legnagyobb szigetén, hogy megszerezzék a Kínában aranyáron értékesíthető agyarakat. A védett elefántot először fejbe lőtték, majd feltrancsírozták Szumátrán.

A fejbe lőtt elefánt még száz métert szaladt, mielőtt összerogyott volna – ezt állapította meg a halottkém vizsgálata. Az eset körülbelül egy hónappal ezelőtt történt, de az állat csontvázát csak most találták meg Indonézia legnagyobb szigetén. Ahol egyébként nemcsak az orvvadászok pusztítják a védett elefántokat, hanem a nagy pálmaolaj-ültetvények gazdái is. Indonézia a pálmaolaj legnagyobb exportőre, és az ültetvények területét egyre növelik. Ezt elsősorban úgy tudják elérni, hogy felégetik a dzsungelt, ahol az elefántok és a többi állat lakik.

Szumátra szigetén viszonylag kistermetű elefántok élnek, de ők is zavarják a gazdálkodókat, akik nem haboznak orvvadászokat alkalmazni ellenük. Az elefántvadászat fő oka mégsem ez, hanem a csont, amely a hagyományos kínai orvostudomány szerint porrá őrölve csodákat tesz. Jelenleg 2400-2800 az elefántok száma Szumátra szigetén. Harminc éve még kétszer ennyien voltak. Ha minden így megy tovább, akkor lehet, hogy harminc év múlva már csak az állatkertben lesz elefánt Indonéziában is.

Kép: Az elefánt holtteste Szumátrán, 2015.04.13. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez