Csillagok nélkül marad az égbolt

Ahogy egyre nagyobbak és nyüzsgőbbek lesznek a városok, úgy tűnik el szemünk elől az égbolt és annak minden szépsége. A fényszennyezés nemcsak a látványtól foszt meg minket, hanem komoly egészségkárosító hatása is van az emberekre és az állatokra is, nem is beszélve a környezetkárosító hatásairól. Többek között erre akarta felhívni a figyelmet a Skyglow nevű projekt.

Az alábbi elképesztően látványos videót Los Angelesben készítette Gavin Heffernan és Harun Mehmedinovic. Ha ugyanis nem lenne a metropolisznak kiemelkedően magas fényszennyező hatása, akár így is láthatnánk esténként az eget.

A duó egy Kickstarter gyűjtést indított, melynet célja, hogy felhívja a fényszennyezésre a figyelmet és megmutassa az embereknek, hogy egy komoly problémával állunk szembe. Az Egyesült Államok keleti partján például szinte alig található olyan helyszín, ahol nem olyan erős a fényszennyezés, hogy képtelenek legyünk megfigyelni például a tejutat. A jelenség pedig egyre csak fokozódik, a keleti parton és Európában ugyanez a folyamat játszódik le. A két fotós szerint a világ összes fénykibocsájtásának mintegy 50%-a az ég felé irányul, így bevilágítjuk azt magunk felett, aminek köszönhetően ha felnézünk egy nagyvárosban, csupán az ottani fények visszaverődését láthatjuk.

Fotó: Eurorpess Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez