Nigéria lenyűgözte az IMF vezérigazgatóját

Nigéria, Abudzsa – Nigériában utazott az IMF vezetője Christine Lagarde, akit lenyűgözött a nigériai vezetés gazdasági reform terve.

 

 A nigériai vezetés számos reformot készített elő és vezetett be a gazdasági szerkezet átalakításra, amiről az IMF vezetője csak elismerően tudott nyilatkozni. Christine Lagarde elmondta, hogy nagyon elégedett a nigériai vezetés munkájával és lenyűgözte, hogy mekkora energiát fordítottak céljaik elérésére. Lagarde azért utazott Nigériába, hogy meghallgassa, megértse és méltányolja a különböző gazdasági programokat. Az IMF vezetője több nigériai szakemberrel is találkozott, köztük Ngozi Okonjo Iweala pénzügyminiszterrel is, aki korábban a Világbank elismert ügyvezető igazgatója volt. A vendéget a nigériai elnök, Goodluck Jonathan is fogadta. A megbeszélésekről nem adtak ki tájékoztatást. Az IMF vezető Nigéria után a szomszédos Nigerbe utazik, ezt követően pedig Dél-Afrikába repül.

Nigéria régóta azon fáradozik, hogy átalakítsa gazdaságát. Az ország az afrikai kontinens legnépesebb állama és egyben legnagyobb olajtermelője. Emellett komoly iparral is rendelkezik. Ennek ellenére a gazdaság szerkezete elavult és hatalmas a munkanélküliség, a szegénység. Az ország népessége pedig dinamikusan növekszik évről-évre, ami szintén komoly fejtörést okoz. Problémát jelent az energiahiány, mindennaposak az áramszünetek. A nigériai vezetés Lagarde látogatásakor kijelentette, fő céljai között szerepel a munkahelyteremtés, a mezőgazdaság fejlesztése. Nigéria élelmiszer szükségleteinek jelentős részét importálja, ami sok pénzt emészt föl. Szakértők szerint a gazdaság attól is szenved, hogy mindent behálóz a korrupció, és nincs elegendő szakember az országban. Az olajbevételeket pedig egyszerűen elherdálják.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez