Kinek a honlapja menőbb? Putyin vs. Obama

Szinte egyszerre újult meg az orosz és az amerikai elnök honlapja április elején. Vajon mennyibe került Putyiné? – taglalta hosszasan a sajtó. A sostav.ru marketing oldal szakértőkkel hasonlíttatta össze a két felületet.

Nagy botrány kerekedett a kremlin.ru fejlesztése után a gazdasági nehézségekkel küzdő Oroszországban. A közvélemény nem nagyon hitte el Putyin szóvivőjének, Dmitrij Peszkovnak, hogy az új oldal „csak” 20 millió rubelbe (körülbelül 106 millió forint) került. A média átlagosan 50, az ellenzéki blogger, Alekszej Navalnij 150 millióra becsülte az NTC Atlasz cég honoráriumát. Hogy mennyit fizettek a whitehouse.gov fejlesztőinek, az nem derült ki a sajtóértesülésekből.

Az árakon túllépve Putyin honlapjának külseje ugyan elég modernnek mondható, a színválasztás sem rossz, de sokkal inkább egy hírportálra hasonlít, és nem is annyira felhasználóbarát. Obamáé viszont nagyon jól strukturált, bárki könnyedén eljut a számára érdekes információhoz. Bár a sok-sok alfejezet és rovat külseje nem mindig egyforma.

Ma már alapfeltételnek számít, hogy egy honlap kapcsolódjon a közösségi oldalakhoz. A whitehouse.org ennek tökéletesen megfelel, a kremlin.ru már kevésbé. E-mail-t ugyan lehet rajta írni, de az orosz elnök Youtube csatornáját és Twitterét nem közvetlenül, hanem csak több kattintás után érhetjük el, ha legalul rábukkanunk a feliratokra. Az ismerős ikonokat itt ne keressük.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez