Elhunyt a brazil kínzókamrák utolsó túlélője

Elhunyt a brazil kínzókamrák utolsó túlélője: Ines Etienne Romeu a börtönben olyan jól az emlékezetébe véste a kínzók és más emberi jogsértők nevét, hogy ő volt a Brazil Igazság Bizottságának az egyik legfontosabb tanúja a vizsgálatok során.

Ines Etienne Romeut politikai okokból súlyos kínzásoknak vetették alá a múlt század hetvenes éveiben a katonai börtönben, bátor viselkedésével kivívta a rendszer haragját. Nem fogadta el azt sem, hogy önkezével vessen véget az életének és amikor kiállították az autópálya szélére, hogy ugorjon egy arra haladó autó alá, inkább igyekezett felhívni magára az autósok figyelmét. Visszavitték a börtönbe, tovább kínozták, majd mikor már csak 32 kilót nyomott, átadták a nővérének.
ines
Mivel a család attól tartott, hogy bármikor visszavihetik a börtönbe és azt már nem éli túl, beperelték és egy mondvacsinált indokkal az állami börtönbe vitették – ott töltött nyolc évet és ennek köszönhetően élte meg az 1979-es általános amnesztiát.
Ezt követően minden erejével azon volt, hogy a világ megismerje a brazil börtönök világában történteket és hogy a bűnösöket felelősségre vonják. Ő volt az, aki a tettesek közül sokakat azonosított és azt az orvost is leleplezte, aki a megkínzott foglyok életben tartásáért volt felelős: a rendszer nem szerette, ha valaki a kínzókamrában hal meg. Ezért többször is életveszélyes fenygetést kapott.
A brazil börtönökben 1964 és 1985 között 400 embert öltek meg vagy tüntettek el. Az Igazság Bizottsága 377 bűnöst azonosított és további 100 ellen folyik jelenleg is a bizonyítási eljárás. Ugyanakkor az 1979-es brazil amnesztia törvény megnehezítette a felelősségre vonást, utóbbi ugyanis kimondja, hogy sem a jobboldali diktatúra, sem pedig a baloldali erőszak tettesei nem vonhatók felelősségre.
Ines Etienne Romeut 72 éves volt.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez