Az erős esőzések miatt házak dőltek össze Havannában

Ketten meghaltak, tízezer ember otthona lakhatatlanná vált, három lakóház pedig összedőlt Havannában a rendkívüli esőzések miatt. Szerdán annyi eső esett a kubai fővárosban, hogy a város egyes részein az utcákon hömpölygött a víz, a lakók rögtönzött csónakokon közlekedtek. Akadozott az áramellátás is.

 

Az erős viharokkal és rendkívüli esőzésekkel beköszöntő hidegfront a Floridai szoros felett keletkezett, és szerda délután érte el a kubai fővárost. A havannai városközpontban 98 kilométer/óra sebességű szelet mértek.

Az egyik halálos áldozat a vízbe fulladt, a másikat a szél által leszakított magasfeszültségű vezetékben lévő áram ütötte agyon. Mostanáig 10 ezernél is több személyt kellett kitelepíteni, mert otthonuk lakhatatlanná vált – három kollégiumot nyitottak meg a befogadásukra.

havanna eső busz

Az összedőlt házak a belváros régi részén álltak – három ház teljesen, 24 pedig részlegesen dőlt össze és vált lakhatatlanná. Havanna belvárosában sok a régi, rossz állagú épület – a házösszeomlások sem ritkák. A kubai főváros lakásállományának 60 százaléka rossz állapotban van.

A Granma, a kubai pártvezetés központi lapja megemlíti, hogy a szokatlan esőzés hátráltatta a május 1-jei ünnepségek előkészületeit.  A hagyományos felvonuláson a munkásokon kívül diákok és katonák is részt vesznek. Idén 68 ország mintegy kétezer szakszervezeti vezetőjét várják – többek között az Egyesült Államokból, Franciaországból, Chiléből és Argentínából – a május elsejei felvonulásra. Tavaly negyedmillióan vonultak a forradalom terén Havannában május elsején.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez