Rekordszámban menekültek a kubaiak idén Amerikába

Az idei év első három hónapjában igazi rekordot ért el azoknak a kubaiaknak a száma, akik elérték az Egyesült Államok szárazföldjét, és ezért maradhatnak Amerikában. Az emelkedés a múlt év hasonló időszakához képest 118 százalékos.

Az International University of Florida mérései szerint akkor vált hatalmas mértékűvé a menekülési kedv, amikor az Egyesült Államok és Kuba bejelentette a készségüket a kapcsoaltok normalizálására. Valószínűleg azok is útra keltek, akik még csak tervezték a kivándolást, mivel késbb már nem lesz lejetőségük menekültként Amerikában maradni.

Ez tehát annak a jogi bizopnytalanságnak kösznhető – mondják jogi szakértők -, hogy Washington megszünteti a korábbi ,,kedvezményt”, amely szerint aki eléri az amerikai szárazföldet, vagyis az amerikai parti őrség nem fogja el a tengeren, az maradhat. Obama elnök tett olyan kijelentést, amely szerint az 1966-ban hozott törvényt megszüntetnék. A törvény szerint a partot ért kubai menekültet politikai menekültként kezelik és egy év után igényelhetik az amerikai letelepedési engedélyt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez