Bassekou Kouyate – A mali zene gyökerei Müpában

Május 27-én, a Művészetek Palotájában igazán egyedi élményben lehet részünk, ugyanis Bassekou Kouyate és zenészei látogatnak el, hogy először este hattól egy zenei workshopot tartsanak, majd fél nyolctól koncertet adjanak az érdeklődőknek. A workshopon a tamani, és a calabas (calabas tök héjából készült basszus-hangszer) mellett a ngoni nevű húros hangszerről mesélnek majd, melynek a sajátos zenei hagyománnyal egyetemben, nemzedékek óta őrzői.

A még részeiben fennálló hagyományos afrikai társadalomban a zenei tradíció szervesen kapcsolódik a mindennapi élet eseményeihez. Mailban az iszlamizáció nagyban hatott e tradícióra, de bizonyos ősi elemek szerencsére megőrződtek, ilyen a ritmusvilág veleje, és az énekmondó (jeli, vagy griot) családok zenei tevékenysége, illetve zenei hagyományai, melyben egykori legendás ősöket, uralkodók, és hősök történeteit és a nemesi családok eseményeit őrzik és adják tovább ma is a szájhagyomány útján. Az énekmondók, vagy jeli-k zenészek, énekesek, imamondók, történelmi elbeszélők, tanácsadók, a múlt élő kútjai és a jelen aktív rögzítői. Tucatnyi generációt képesek “visszaénekelni” mely dalok és szövegek történelmi vonatkozása több száz évre visszamenőleg nyomon követhető.

Mali a mande zenei kultúra bölcsője, és azon afrikai országok egyike, ahol a zenei hagyomány minden időszakában képes megújulni, ám teszi ezt oly módon, hogy nem feledi a tradíciót, hanem beleépíti a neki tetsző új zenei divatirányzatokba és stílusokba. Ez adja frissességét, ugyanakkor komoly értékét. No, és az, hogy csakugyan van miből meríteni. A mande zenei kultúra a nyugat-afrikai kultúrák azon egyike, ahol mind az énekes, mind pedig a hangszeres hagyomány némely szeglete a legteljesebb és legősibb formájában a mai napig fennmaradt. Értendő ez a konkrét tárgyi anyagra is. Az ország keleti tartományában őrzik a világ egyik legrégebbi hangszerét, a Sosso Balá-t (balafon – a xilofonok családjába tartozó, hagyományos afrikai hangszer), melyet a legenda és az énekes hagyomány az egykori legendás hadvezér és Mali egykori államalapítója, a XIII. században élt Sunjata Keita híres ellenségének, Sumaoro Kante nagy hatalmú mágus tulajdonának tart.

Bassekou olyan sztárokkal játszott együtt, mint Taj Mahal, Ry Cooder, Toumani Diabate, Keletigui Diabate és Ali Farka Toure, de az igazi világsikert a négy ngoni-játékosra épülő Ngoni Ba hozta meg számára. Segu Blue című albumával elnyerte a BBC-től “Az év afrikai előadója” és “Az év afrikai lemeze” címet.
Mindezek után pedig sikert sikerre halmozott. Az I Speak Fula című albumát Grammy-díjra jelölték, a 2013-as Jama ko pedig “Az év albuma” lett az európai világzenei rádiósok listáján és számos szaklapban egyaránt. Zenekarával Bassekou bekapcsolódott az Africa Express című projektbe is, melynek keretében Angliában Paul McCartney, John Paul Jones és Damon Albarn társaságában szerepelt. Magyarországon eddig két alkalommal lépett fel: 2010-ben a Vidor Fesztiválon és 2014-ben a Szigeten. A Művészetek Palotájába tavasszal megjelenő új albuma turnéjával érkezik, a mali blues és a pszichedelikus rock narkotikus elegyével.

A koncertről további információt itt, a workshopról pedig itt találnak.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez