Szállodát építettek a tanzániai utcagyerekek

Tanzánia, Arusha – Több tízezer utcagyerek él Tanzániában. Jövőjük nincs, a helyzetük is reménytelen. Az utcán alszanak, mert nem törődik velük senki. Bandákba tömörülnek, lopnak, csalnak, fosztogatnak. Csak azoknak van kiút, akikben megvan a kellő elszántság és akarat.

Nemrég nyitotta meg kapuit a turisták előtt a Kiboko fogadó, amely 45 percnyire van a Kilimandzsárótól. Külsőre ugyanúgy néz ki, mint a környék többi szállodája, a története viszont különleges. A Kikoko Lodge-ot olyan gyerekek építették, akik korábban az utcán éltek. Szerencséjükre bekerültek egy iskolába, amely kimondottan utcagyerekek oktatásával foglakozott. „ Az utcagyerekek számára a munka adhatja meg a függetlenséget, a pénzt, az önbecsülést, a tudást és a büszkeséget. Csak így illeszkedhetnek be és válhatnak a társadalom teljes jogú tagjává”– mondta Noud Van Hout, az iskola létrehozásában közreműködő Watoto Alapítvány képviselője. Az ő ötlete alapján született meg a Kiboko Lodge is. Hout elmondta, hogy az iskolát végzett utcagyerekeknek munkát kellet találni. Arra lett figyelmes, hogy a Kilimandzsáró környékén nincs elegendő szálláshely a turistáknak. Ekkor jött az ötlet, hogy fogadót kellene építeni. A munkaerő és a tudás megvolt hozzá. A szálloda felépült, az ott dolgozók a korábbi utcagyerekek közül kerültek ki.

A Watoto Foundation svéd-tanzániai civil szervezet, amely utcagyerekeket karol fel. A szervezet egy szakképzési-központot hozott létre Tanzániában, Arushától nem messze, Makumirában. Az intézmény egy oktatási centrum, ahol utcagyerekek képzésével foglalkoznak. Számos mesterséget és szakmát lehet kitanulni. Az intézményben autószerelőket, kerékpár-karbantartókat, hegesztőket, ácsmestereket, asztalosokat, állat-tenyésztőket és földműveseket képeznek. A szakmával rendelkező fiatalok könnyebben találnak munkát, mint a sokszor képzetlen, gyakran írástudatlan társaik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez