Atomfegyvert szerezhet az Iszlám Állam

A lehetőséget egy a terrorszervezet által kiadott propagandakiadványban vetik fel, de a szakértők sem tartják lehetetlennek.

A lehetőséget az Iszlám Államhoz közel álló sajtótermék a Dabiq dobta fel egy cikkében, amit az afgán Khaama Press kürtölt világgá. A “Tökéletes vihar” című cikket állítólag egy olyan brit túsz írta, akit már két éve ejtett fogságba a terrorszervezet. John Cantlie-t már  több alkalommal felhasználták propagandaanyagokban. A cikkben lehetőségként merül fel, hogy az Iszlám Állam, kihasználva pakisztáni kapcsolatait, “egy korrupt hivatalnoktól” nukleáris fegyvert szerez, és azt – titokban – bejuttatják az Egyesült Államokba. Majd nyilván fel is robbantják. Az eddig csak  B kategóriás  akciófilmekből ismert szcenárió, a szakértők szerint is egyre valószerűbb. Az iszlám Államnak, tudható, vannak kapcsolatai az atomfegyverrel rendelkező  ázsiai országban. Bár a hadseregben  a világi állam hívei vannak többségben, az országban  jelentős támogatottsága van a szélsőséges iszlamista csoportoknak.  Igaz, a Pakisztánban jelentősebb befolyással rendelkező tálibok jelenleg inkább ellenségesek az Iszlám Állammal mint barátiak, de vannak egyre többen, akik a “gyenge, ósdi” tálibokkal szemben az új dinamikus terrorcsoporthoz húznak.  Az már a legutóbbi szíriai-irkai harcokból is kiderült, hogy az Iszlám Állam jelentősen javított hagyományos fegyverarzenálján. A Palmyrát védő szír kormánykatonák egyértelműen arról számoltak be, hogy a terroristák már nem csak  létszámban múlták őket felül, de modernebb, jobb felszerelésük is volt.

Azt, hogy ez csupán egy “távoli feltételezés” a cikk is említi, ugyanakkor felhozza, hogy sok tonna hagyományos robbanóanyagot is be lehet ám vinni Amerikába. Afelől pedig nem hagy kétséget – és az elmúlt hónapok  egyre erőszakosabb  akciói is erre mutatnak – hogy ha egyszer megszerzik az atomfegyvert, akkor nem félnek használni.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez