Második fázisba lépett Brunei “iszlamizációja”

Most van az egy éves évfordulója annak, hogy a Borneó szigetén fekvő aprócska Brunei államban bevezették a saríát. A döntés számos vita és bírálat követte, főleg azért, mert ezzel egy csapásra tönkreteszik az ország turizmusát, miközben az iszlám törvénykezés a többi vallási és etnikai kisebbségre egyaránt vonatkozik.

Egy év telt el azóta, hogy Hassanal Bolkiah brunei szultán bejelentette, hogy bevezeti a saríát (az iszlám törvénykezést) a délkelet-ázsiai országban. A szultán szerint a három lépésben történő átalakításra a növekvő bűnözés miatt került sor. A szultán szerint azért adtak “ilyen hosszú intervallumot” az átállásra, mert ezzel felkészítik a lakosságot, az országban élő kisebbséget és a turistákat arra, hogy „drasztikusan megváltozik a helyzet”. Így például az első évben még nem lesz alkoholtilalom Bruneiben.

Hassanal Bolkiah  bejelenti az "új időszámítást"
Hassanal Bolkiah bejelenti az “új időszámítást”

Viszont, ami nagyon nagy vitát váltott ki külföldön és belföldön egyaránt és számos muszlim szervezet is kritizált, hogy a szigorú törvény mindenkire, tehát a lakosság 30 százalékát kitevő kínai etnikumra, a külföldi vendégmunkásokra, a keresztényekre, a buddhistákra és az ateistákra is vonatkozik.  A „drákói és középkori” törvénykezés bevezetése heves bírálatot váltott ki az emberjogi szervezetekből, de még Hollywoodból is: Jay Leno, John Legend, and Richard, tüntettek a döntés ellen és bojkottálták a Beverly Hills Hotelt, amit Hassanal birtokol. A szultán tulajdonában van még a Dorchester luxus hotel lánc is, amely több szállodát birtokol Los Angelesben és Londonban.

Jay Leno vezet egy tüntetést az emberjogi szervezetekkel karöltve a saría bevezetése és az amerikai-brunei kapcsolatok ellen.
Jay Leno vezet egy tüntetést – az emberjogi szervezetekkel együtt – e a saría bevezetése és az amerikai-brunei kapcsolatok ellen.

Évforduló 

A saría bevezetése óta már eltelt egy év és a The Diplomat megvizsgálta, hogy mi változott az országban. Az iszlám törvénykezés alapján születettek már ítéletek olyan ügyekben, mint a házasságon kívüli teherbe esés, más vallások népszerűsítése és terjesztése, a pénteki ima kihagyása vagy az üzletek nyitva tartása az ünnepnapokon. Ezekért még bírságot fizettek és pár napos börtönbüntetést kaptak a „bűnözők”. Egyelőre még nem került bevezetésre az alkoholtilalom, de az már igen, hogy éjfél után nem lehet nyitva egyetlen étterem és üzlet sem.

Az Omár Ali Szaifuddín mecset.
Az Omár Ali Szaifuddín mecset Bruneiben, ahol az uralkodócsalád egyik tagjának az esküvőjét tartották.

Azonban ettől májustól kezdve már bevezetésre kerül a „második fázis”, ami sokkal szigorúbb lesz: korbácsolással és kézlevágással büntetik azokat, akik rabolnak vagy fosztogatnak. A harmadik fázist pedig 2016 májusától valósítják meg, ami azt jelenti, hogy már nyilvános kivégzéseket is fognak tartani Borneó szigetén. Megkövezés fog járni a paráznaságért, abortuszért, homoszexualitásért, és az istenkáromlásért.

Hassanal Bolkiah lépései korántsem meglepőek. A szultán már 2008-ban kiadta a Wawasan Brunei 2035 nevű politikai programot és “társadalmi víziót”, amiben amellett foglalt állást, hogy „iszlám országgá teszi a szultánságot”, és egy „magasan képzett meg jól nevelt lakossága” lesz Bruneinek. Ebben a döntésben támogatták őt az iszlamista pártok és a muszlim vallástudósok (de közülük sem mindenki). Csakhogy nem mindegyik muszlim lesz hajlandó ilyen szigorú országban élni. Bruneit eddig is sújtotta az “agyelszívás” (brain drain), vagyis a magasan képzett munkaerő és elit inkább külföldre ment dolgozni: Malajziába, Szingapúrba, Kínába vagy Ausztráliába. Minden jel szerint ez csak felgyorsítja a folyamatot, és már most szinte államtitokként kezelik az országban “a munkanélküliség és kivándorlási mutatókat”.

Az elemzők és a délkelet-ázsiai szakértők szerint Hassanal Bolkiah lépései leginkább nem a társadalomra, hanem Brunei gazdaságára hathatnak ki. A kőolaj és földgáztermelés a legfontosabb bevételi forrása Bruneinek, gyakorlatilag a GDP 90%-a ezek exportjából származik. Ugyanakkor ebben a szektorban főleg a kisebbség tagjai dolgoznak, akik a saría bevezetése után, mivel rájuk is vonatkozik a törvény, inkább elhagyják az országot. Egyelőre a szultánság még bőven rendelkezik olajtartalékokkal, de a becslések szerint 2030-ra jelentős visszaesés következhet be.

A Birodalom-szálloda. Gyakran kongott az ürességtől a csúcskategóriás hotel.
A Birodalom-szálloda. Gyakran kongott az ürességtől a csúcskategóriás hotel.

Alternatíva lehetne a turizmus, de a szultán a saría bevezetésével  ennek a lehetőségét szalasztotta el, habár az is igaz, hogy a kimutatások szerint pont Bruneiben nem fejlődött és bővült a vendéglátóipari szektor 2002-2013 között, mert nem kereste fel Borneó szigetét elég turista. Ráadásul amióta Hassanal Bolkiah bejelentette a saríia bevezetését, jelentősen megromlottak a szultánság kapcsolatai más országokkal, főleg az Egyesült Államokkal. Washingtonban a Kongresszus tagjai többször is kezdeményezték, hogy Barack Obama elnök csökkentse a gazdasági kooperációt, sőt zárja ki Bruneit a Transz Pacifikus Partnerségből.

A képek forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez