Az Interpol felfüggeszti együttműködését a FIFA-val

20 millió eurós támogatási szerződése volt az Interpolnak a nemzetközi labdarúgó szövetséggel. A FIFA olyan programokat támogatott, melyek célja a futball erkölcsi tisztaságának védelmezése volt. Magyarán szólva a bunda ellen küzdöttek az Interpol keretei között.

A nemzetközi bűnüldöző szervezet azt követően döntött a támogatási szerződés felfüggesztése mellett, hogy kiderült: enyhén szólva kérdéses a FIFA pénzek eredete. Az erkölcsi normák betartása nem tartozott épp a FIFA erősségei közé. A korrupció ellenes különleges newyorki ügyészség 14 magasrangú FIFA vezető ellen folytat vizsgálatot. Hetet közülük le is tartóztattak Zürichben épp a nemzetközi labdarúgó szövetség tisztújító közgyűlésének idején. Sepp Blattert, a FIFA elnökét ugyan újraválasztották, de ő pár nappal később lemondott. Kiderült, hogy ellene is vannak bizonyítékai a newyorki korrupció ellenes ügyészségnek.
Az Interpol persze hangsúlyozza, hogy az együttműködés felfüggesztése egyáltalán nem jelenti azt, hogy a nemzetközi bűnüldöző szervezet ne küzdene tovább a sport erkölcsi normáinak a betartása érdekében. Korábban óriási fogadási botrányokra derült fény. Ezeket Szingapúrban szervezték, és még magyar meccseket is meg bundázott egy társaság. A bunda vádak immár a legmagasabb szinten is megfogalmazódtak: az argentin csodacsatár, Diego Maradona vádolta meg azzal Michel Platinit, hogy sok mérkőzést megbundázott. A legendás középpályás ma az UEFA elnöke, és egyik legfőbb esélyese a FIFA elnöki székének. Maradona viszont ellenfelét, Ali jordániai herceget támogatja, mert abban bízik, hogy ha biztosítja Latin Amerika támogatását a jordániai hercegnek, akkor az cserébe alelnökké teszi őt a FIFA-ban, mely a botrányok ellenére a világ egyik legvonzóbb és legjobban fizető munkahelye.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez