A kommunisták bűne a gyilkos eső

Gyásznap van ma Grúziában a hétvégi fővárosi esőzés áldozatainak tiszteletére. Miközben a helyiek a különböző technikai mulasztások, addig II. Ilja pátriárka a kommunisták számlájára írja a tragédiát.

Legalább 12-en meghaltak és 24-en eltűntek a szombat éjjel Tbiliszire zúduló esőben. Az állatkertet sem kímélte a kiáradt Vere folyó, sok lakója elpusztult, illetve tanácstalanul ténfergett a város utcáin. A kárt 40 millió larira (1 lari körülbelül 125 forint) becsülte a pénzügyminiszter, Nodar Khaduri.

Miközben a hatóságok sok-sok önkéntessel együtt próbálnak úrrá lenni a káoszon, több államfő is felajánlotta segítségét Grúzia miniszterelnökének: Lettország, Örményország, Azerbajdzsán, Törökország, Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió. Az elektromos ellátás várhatóan ma áll helyre és az utak megnyitását is mára ígérték a Rustavi2 hírportál beszámolói szerint.

Mindezzel egy időben az okokat is sokan firtatják. A legbizarrabb elmélettel Grúzia pátriárkája, II. Ilja katolikosz állt elő tegnap – jelentette a Gruzia online hírportál. Az egyházfő szerint most érte utol a végzet Tbiliszi állatkertjét. Azt ugyanis a kommunisták építették a grúz templomok beolvasztott harangjaiból befolyt összegből. Konstruktívan azt is javasolta a 82 éves II. Ilja, hogy telepítsék más, szörnyű bűnöktől mentes helyre az állatkertet.

Mások szerint egy földcsuszamlás okozhatta a Vere folyó heves kiáradását. A Nyezaviszimaja Gazeta orosz napilap pedig arról számolt be, hogy a helyiek az előző városvezetés hanyagságára gyanakszanak: Megfelelő számítások nélkül építhették meg a mesterséges folyómedreket, az állatkert közeli Hősök terén pedig a szükséges vízelvezetők nélkül oldották meg a közlekedést. Mára megint esőt ígérnek Tbiliszi meteorológusai.

Kép: Tbiliszi, 2015.06.14. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez