A kurdoké Kobani, az iszlamisták sok halott civilt hagytak maguk után

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint 174, kurd illetékesek szerint akár 200-nál több helyit is lemészárolhattak a városba betörő dzsihádisták.

A szíriai Kobanit védő kurd fegyveresek kiűzték szombatra virradóan a városból az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet embereit, akik két nappal korábban betörtek oda – állították aktivisták, akiknek a beszámolói alapján legalább 170 civil halt meg a két napban.

Ennek ellenére az összecsapások még szombaton is tartottak a felek között a várostól délre és nyugatra Musztafa Bali kurd aktivista és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat szerint.

Az OSDH azt közölte, hogy 174 civil vesztette életét a harcokban, a kurd aktivista viszont azt állította, hogy több mint 200, és elképzelhető, hogy még több, mert az áldozatok felkutatása még nem fejeződött be. A londoni központú szervezet szerint az IÁ tömegmészárlást hajtott végre Kobaniban és annak környékén. A dzsihadisták ezt megelőzően csak egy esetben öltek meg ennél is több civilt az országban. Egészségügyi források és lakosok elmondták pénteken, hogy a dzsihadisták gyakorlatilag kivégezték ezeket a lakosokat – köztük nőket és gyerekeket – saját otthonukban, illetve orvlövészek áldozatai lettek, vagy rakétatalálat érte őket.

Az IÁ fegyveresei először tavaly foglalták el a kurdok lakta határváros egy részét, de a kurd fegyveresek az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával négyhavi heves harcok árán januárban kiűzték őket a városból.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez