25 év múlva senki sem fog autót vezetni

Hiszen a következő években valószínűleg szép lassan átveszik az uralmat az önvezető autók és az alternatív közlekedési megoldások. Sőt, akár az is előfordulhat, hogy a jövőben egyenesen betiltják az ember által vezetett gépkocsikat.

Jamais Cascio, az Institute for Ethics and Emerging Technologies munkatársa arról beszélt a Business Insider-nek, hogy a jövőben valószínűleg úgy fogunk tekinteni az autókra, mint manapság a lovakra vagy a lovaskocsikra. Mint egyfajta kedvtelésből űzött, de igazából szükségtelen hobbira.

Véleménye szerint egész egyszerűen nem lesz rájuk szükségünk. Minek autót vezetni, ha magától elvisz a megadott címre önműködő járművünk? Sokkal biztonságosabb, kényelmesebb és valószínűleg gyorsabb is lenne. Ez főként azonban a városokra és a sűrűn lakott régiókra lesz csak igaz, a nagyobb távolságokat feltehetőleg majd a lassan elterjedő végtelenül gyors vasutakkal fogjuk áthidalni.

Hasonlóan gondolkodik Elon Musk is, a Tesla vezérigazgatója, bár ő egy lépéssel tovább is megy: szerinte hamarosan eljön az idő, amikor egyenesen tiltott lesz az embereknek autót vezetni. “Túlságosan veszélyes, nem engedhetjük, hogy egy ember vezessen egy kéttonnás óriást” – mondta Musk az Nvidia egyik eseményén.

Beszélt arról, hogy az egész autóipar – a Teslával és a Google-el az élen – az önvezető gépjárművek irányába halad. Ez pedig egy olyan óriási iparág, amely lassan ugyan, de utat tör magának. Mostantól húsz évre feltehetőleg szükség lesz arra, hogy a jelenlegi autókat lecseréljék gazdáik a biztonságosabb verzióra. Elképesztően sokan halnak meg évente az utakon, a balesetek legnagyobb része pedig emberi hibából fakad, így aztán rengeteg életet menthetnek meg az önvezető autók.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez