Mit várnak a palesztinok Magyarországtól? Palesztin politikus a Külügyi Intézetben

Magas rangú palesztin vendég tartott érdekes előadást a Külügyi és Külgazdasági Intézetben. Dr. Nabeel A. Shaath tagja a Fatah Központi Bizottságának, ő a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó biztos. Korábban volt miniszter és főtárgyaló is.

Előadásában először ismertette a palesztin-izraeli kapcsolatok történetét, a tárgyalások folyamatát, a különböző be nem tartott egyezményeket.

A mai helyzettel kapcsolatban kiemelte , hogy Palesztina diplomáciai elismerése széleskörű. Legutóbb 136. országként a Vatikán tette meg ezt a lépést, nem sokkal korábban Svédország. (Magyarország 1988-ban ismerte el a palesztin államot.)

DSCF1065

A palesztin-izraeli konfliktus megoldása lehetne két önálló, egymást kölcsönösen elismerő állam létrejötte, esetleg egy egyenjogú állampolgárokból álló konföderáció létrehozása. Sajnos mindkettő elég messze van, aminek fő oka szerinte Izrael politikája. Az is nehezíti a dolgot, hogy a palesztinok, a Ciszjordániát irányító Fatah és a Gázát igazgató Hamasz között sincs összhang. Míg a Fatah a békés ellenállást támogatja, a Hamasz nem riad vissza az erőszaktól sem.Ebben a helyzetben nagyon érdekes, hogy tárgyalások folynak Izrael és a Hamasz között , amiről hamarosan hallani is lehet majd – mondta a Fatah politikusa.

DSCF1056

Az izraeli telepesek számának folyamatos növelését a trójai falóhoz hasonlította az előadó, aki ezt tartja az egyik fő problémának. Azt mondta, hogy ha az új zsidó telepek száma a mostanihoz hasonló ütemben nő, akkor hamarosan valóban eltűnik Palesztina a térképről, és hangsúlyozta Benjamin Netanjahu szerepért a mostani helyzet kialakulásában.

Fontosnak tartaná, hogy a tárgyalásokba vonjanak be más államokat , államközösségeket is. Az oslói egyezmény idején Amerika az egyedüli szuperhatalom volt, de ma már az Európai Unió gazdasági és politikai szerepe hasonló és nagyon erősödik Kína, India sőt Brazília is.

DSCF1006

A palesztin gazdaság nagyon erősen kötődik Izraelhez, vizük és energiájuk egyáltalán nem volna nélküle és az alapvető termékek nagy része is Izraelből jön.

Egy kérdésre válaszolva az előadó kiemelte:  Magyarországtól azt várják, hogy az EU-ban támogassa a palesztin ügyet, a helyzet megoldását. Látna lehetőséget a magyar export növelésére és a kulturális kapcsolatok bővítésére is. Fontosnak tartja, hogy Magyarország 50 ösztöndíjat ad palesztin fiataloknak.

DSCF1068

Az eseményen megjelent több Budapestre akkreditált nagykövet és követségi dolgozó. Az ASHU, a Magyar Ázsia Társaság elnöke, Csillik Dilara is ott volt az előadáson.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez