Az anyák helytállását méltatta a pápa

A katolikus egyházfő pénteken érkezett Bolíviából Paraguay fővárosába, Asunciónba. Szombaton ez utóbbi helyen látogatást tett egy gyermekkórházban, melynek kilencven kiskorú betegével találkozott személyese

A pápát hívők ezrei várták a fővárostól mintegy negyven kilométerre fekvő településen, Caacupéban, amely a bennszülött guaraní nyelven azt jelenti: “a hegy mögött”. Mivel onnan rendkívül közel húzódik a határ Argentínával, ez utóbbi országból is rengeteg zarándok utazott a helyszínre, hogy lássa Ferenc pápát.

Az egyházfő lelkes szavakkal méltatta a paraguayi nők – asszonyok és anyák – hősies helytállását, azt, hogy bátran, önfeláldozó munkával állították talpra a korábban háborúk mocsarába süllyedt, lerombolt latin-amerikai országot.

Rendkívüli áldozatvállalásukat Szűz Mária életével hozta párhuzamba, emlékeztetve: Jézus anyjának élete roppant gyötrelmekkel volt terhes. Különösen nehéz volt számára úgy megszülni gyermekét – mondta -, hogy nem volt saját háza, egyetlen közeli családtagja sem, s hogy a Szent családnak menekülnie kellett Heródes elől.

Különösen fájdalmas volt Mária számára, hogy végig kellett kísérnie fiát a halálba – mondta a pápa. Ferenc pápa a paraguayi nők tetteire Asunciónban is felhívta a figyelmet, amikor az elnöki palotában találkozott Horacio Cartes államfővel, valamint a diplomáciai testület tagjaival.

Különleges hangsúlyt fektetett arra, hogy ezek a nők a háborúk éveiben a mindennapi élet nehézségeit leküzdve tartották életben a gazdaságot, az ország egészét.

Az 1860-as években Brazíliával hat éven át vívott háborúban Paraguay lakosságának többsége meghalt, s az ország azóta további fegyveres konfliktusokban is részt vett. Ferenc pápa a második katolikus egyházfő, aki látogatást tesz Paraguayban, előtte, 1988-ban II. János Pál utazott a latin-amerikai országba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez