Ázsiában is pusztít a hőség

A japán tűz és katasztrófavédelmi hivatal nemrég arról számolt be, hogy országszerte 3058 embert vittek kórházba a múlt hét végén a nagy meleg miatt.

A Japán Meteorológiai Ügynökség szerint a japán szigetcsoport jelenleg egy igen meleg front markában van, miután egy magas nyomású rendszer ütközött a meleg levegővel, mikor Japán déli részén a múlt héten átvonult egy tájfun- számolt be a Fuji TV.

Az ügynökség szerint a hőmérséklet július 2-án meghaladta a 30 fokot. Ezt az ország 928 megfigyelő állomásából 550 helyen jelezték. A legmagasabb hőmérséklet ekkor 35 fok volt (95 helyen).

A legmagasabb hőmérséklet 39,3 fok volt, ezt Tatebajasi városban mérték, Gunma prefektúrában. Ezt követte Fukusima prefektúra, ahol Fukusima városban 38,8 fokot mértek. Tokióban 34,3 fok az átlag hőmérséklet. Eddig négyen haltak meg a kánikula miatt.

A perzselő idő az előrejelzések szerint folytatódik, amíg a jövő héten várhatóan ismét tájfun közelít majd délről. Japánban, főleg a fővárosban, Tokióban nemcsak a magas hőmérséklet miatt elviselhetetlen a hőség. Míg Budapesten 55% a páratartalom, Tokióban 84%. Nem csak meleg van, de nagyon fülledt, párás a levegő, ami különösen megviseli például az időseket.

Persze óriási hőség nem csak Japánban, de Kínában is tombol, ahol a hőguta és a leégés mellett az elektronikai termékek is veszélyt jelentenek. Hunan tartomány egyik városában a tévék, számítógépek szinte egyszerre fogtak tüzet egy 50 lakásos házban, amikor az elektromos feszültség megugrott a hálózatban. Egy hosszú, forró délutánon, amikor 35,6 fokot mértek, az egyik lakásban hirtelen hangos robbanással robbant fel a televízió. A szomszéd lakásban a ventilátorok kezdtek füstölni, míg máshol számítógépek kaptak lángra, miközben a lakók nem voltak otthon. Szerencsére senki nem sérült meg.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez