Az afrikai ország, ahol betiltották a fejkendőt és a burkát

A szigorú intézkedéseket azután hozták meg, miután pár napja a radikális iszlamisták legkevesebb 14 embert mészároltak le egy észak-kameruni településen.

Az egész régióban szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, hogy megelőzzék a hasonló terrortámadások végrehajtását. A hatóságok pedig azt is megtiltották, hogy háromnál több fő gyülekezzen a köztereken, utcákon és más nyilvános helyeken. A rendőrség pedig megerősítette jelenlétét az utakon, a nagyvárosokban, falvakban, piacokon és minden olyan helyen, ahol sokan gyűlhetnek össze.

Több útszakaszon ellenőrzőpontokat is felállítottak, a biztonsági erők pedig minden járművet átkutatnak, hogy kiszúrják az esetleges öngyilkos-merénylőket és terroristákat, akik akcióba léphetnek. A nők számára pedig tilos mostantól fejkendőt és az egész testet eltakaró öltözékeket viselni (burka) a nyilvánosság előtt annak ellenére, hogy Észak-Kamerunban az iszlám az egyik fővallási irányzat. Ezért sokan felháborodásuknak is hangot adtak, mivel az iszlám világban most ünneplik a Ramadánt, amely a legfontosabb és legszentebb ünnepük, melynek ilyenkor igen szigorú vallási előírásoknak és követelményeknek kell eleget tenniük a hívőknek.

„Mindenre fel kell készülni” – mondta Midjiyawa Bakari helyi kormányzó, aki azt is elmondta, hogy a hadsereg segítségét is kérik a terrorellenes intézkedések betartása érdekében. A kormányzó felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendőrök és katonák bárkit igazolhatnak és letartóztathatnak, akik nem tartják be az új rendelteket. A burka és a fejkendő viselését pedig azért kellett betiltani, mert a radikális iszlamista terroristák egyre gyakrabban vetnek be fiatal lányokat és nőket, akik a ruhájuk alatt könnyedén elrejthetik robbanómellényeiket és észrevétlenül el tudnak vegyülni a tömegben. A kormányzó azt is elmondta, hogy titkosszolgálati források szerint a térségben több olyan csoport is tevékenykedik, akik szimpatizálnak a Boko Haram terroristákkal. Az ő felkutatásuk és felszámolások jelenleg is tart. Arról azonban még nem tett említését, hogy a szigorú intézkedéseket meddig szeretnék érvényben tartani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez