Miért randevúzik egy amerikai ikerpár szaúdi uralkodókkal?

Immár a harmadik találka jött létre a 86 éves ikrek, Jackie és Joyce, illetve az éppen regnáló király között. Az első még 1947-ben volt… A kapcsolat története a szaúdi-amerikai viszonyé is.

Akkor, 1947-ben Szaúd-Arábia alapítójával, Abdul Aziz al-Szaud királlyal hozta össze a sors az akkor még igencsak fiatal amerikai lányokat. Akik azért kerültek a sivatagi királyságba, mert szüleik olajipari szakemberek voltak – az elsők között bábáskodtak az ország gazdagságát megteremtő kőolaj felszínre hozatalánál. Roy és Pauline – így hívták őket – a harmincas évek elején érkezett Arábiába a két kislánnyal. Egy cég megalapításában segédkeztek: ez lett később a szaúdi Aramco, a mai világ legnagyobb és leggazdagabb olajvállalata.

Szóval az ikrek először egy fogadáson álltak szemben az uralkodóval. Másodszor megint Szaúd-Arábiában jött létre a randevú: 2008-ban az idén januárban elhunyt Abdullah király küldött meghívót nekik Dhahranba, a múlt héten pedig a mostani uralkodó, Szalman fogadta őket washingtoni látogatásán. A ma már 86 éves ikrek nem mentek üres kézzel: a király kapott tőlük egy fotót, amely akkor készült, amikor 68 évvel ezelőtt az édesapjával találkoztak. A képet a Life magazin híres fotósa, David Douglas Duncan kattintotta.

ikrk

Csaknem 7 évtizeddel később a nővérek újabb képe tűnt fel a közösségi médiában és a szaúdi The Arabian Sun-ban, ami az Aramco-hoz kötődő újság. A címlapján Jackie és Joyce magyarázott valamit lelkesen Abdullah királynak.

ikrek

Az amerikai ikrek és a szaúdi uralkodók története gyakorlatilag felöleli a két ország kapcsolatainak történetét.  A két nő a san diegói Union-Tribune szerint gyakorlatilag egész életét a sivatagi királyságban élte le, csak idős korukban tértek haza Amerikába. Az Aramco amerikai alkalmazottaihoz mentek férjhez, és az ő gyermekeik is Szaúd-Arábiában nőttek fel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez