“Teherán dinamikus, fiatalos város”

Teherán főpolgármestere Irán egyik legbefolyásosabb politikusa – és nem csak azért, mert a dinamikusanb fejlődő, gazdagodó főváros első embere. Mohammad Bagher Ghalibaf az ortszág politikai elitjéhez tartozik, vezető konzervatív politikus 2005-ben és 2013-ban is elnökjelölt volt Iránban. A korábbi rendőrparancsnok ötvenötödikkéánt tölti be Teherán főpolgármesteri tisztét. Eheti budapesti látogatásakor exkluzív interjút adott a Globoportnak.

Budapest és Teherán testvérvárosok. A mostani budapesti látogatásnak mi a célja?
– Először is nagyon örülök, hogy találkozhatom a budapestiekkel. Teherán a 20. és 21 század fordulóján kezdett kapcsolatokat építeni nagyobb külföldi városokkal. Úgy gondolom, hogy jelenleg a leggyümölcsözőbb kapcsolatok a városok, illetve a helyi önkormányzatok között működnek, leginkább a környezetvédelem és a közlekedés területén. Természetesnek vettük, hogy a közös kulturális előzményekkel rendelkező magyar és iráni fővárosok is kapcsolatban álljanak egymással. Tarlós István főpolgármester úrral négy hónappal ezelőtt írtuk alá a testvérvárosi szerződést Teheránban. Akkor megegyeztünk, hogy szorosabb együttműködésre fogunk törekedni a különböző szolgáltatói, gazdasági, műszaki és kulturális területeken. Remélem, hogy eredményesen tudjuk majd felhasználni egymás tapasztalatait.
Mennyi ideig marad Budapesten? Milyen programok várják?
– A mostani háromnapos látogatás során városfejlesztési, közlekedési, vízügyi és csatorna létesítményeket fogok megnézni. Mindenképpen szeretném személyesen is látni, hogyan fejlődik Budapest. Valamint találkozni fogok a főpolgármesterrel, a parlament elnökével és a külügyminiszterrel is.
Milyen város lebegett lelki szemei előtt, amikor 2005-ben elfoglalta Teherán főpolgármesteri székét?
– Szemmel láthatóan sokat fejlődött Teherán az elmúlt évtizedben. Ezt nem csak én mondom, hanem a hozzánk látogató turisták, politikai vezetők is egyetértenek ezzel. A lakossággal és naponta ingázókkal együtt körülbelül 12 milliós városról beszélünk. Sikerült megoldanunk a közlekedési problémákat: autópályákat, 550 km gyorsforgalmi utat építettünk, a jövő héten adunk át egy új 38 km-es metrószakaszt. Ezenkívül Teherán egyetemváros is, különböző intézményeinkben több mint egy millióan tanulnak. Az összesen 374 közigazgatási központnak köszönhetően, amelyek munkájában aktívan részt vesz a lakosság, Teherán gazdasági, politikai és kulturális központtá vált. Ugyanakkor azt is látom, hogy vannak különbségek Budapest és a mi fővárosunk között. Nálunk igen száraz az éghajlat, évente alig 250 ml csapadék esik. Ennek ellenére mégis sikerült nagy parkokat, zöldövezeteket kialakítanunk. A nők szerepét is szeretném kiemelni, akik nemcsak egyetemi, de gazdasági, kulturális és közigazgatási területen is nagyon aktívak. A város lakosságának 60 százalékát a fiatalok adják, akik egy nagyon jó társadalmi bázist jelentenek Teheránnak.

Kép: Mohammad Bagher Ghalibaf Teherán főpolgármestere (KTGy)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez